Belföld

Büdzsével buktatna kormányt az MDF

A költségvetés elutasítására kéri Dávid Ibolya Kókát, Orbánt és Semjént. Az MDF elnöke szerint ezzel megbuktatható a kisebbségbe szorult Gyurcsány-kormány.

Nemmel szavaz majd a „bársonyos” költségvetésre a Magyar Demokrata Fórum – írta Dávid Ibolya. A pártelnök Kóka János (SZDSZ), Orbán Viktor (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) elnököknek írt levelet, melyben arra szólítja fel politikustársait, hogy deklarálják, nem fogják támogatni és ezzel „hatalomban tartani” a kisebbségben lévő Gyurcsány-kormányt, így nem szavazzák meg a büdzsét ősszel.

Az MDF elnöke úgy látja, vízválasztó lesz a költségvetés, hiszen a miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, ha nem kap támogatást a javaslat, lemond.

Dávid Ibolya szerint nem szabad egy előrehozott választás kiírásáig, vagy egy új miniszterelnök kinevezéséig fél évet elvesztegetni, ezért „értékes, építő munkát” vár a megszólítottaktól. A konzervatív politikus úgy véli, a költségvetés elvetése „megfelelő üzenet lesz a szocialisták számára”.

Fontos döntések előre

Levelében arra buzdít, hogy a parlamenti pártok (a szocialistákat kivéve) hozzák előrébb fontos politikai döntéseiket a kisebbségi kormányzás megszüntetésével kapcsolatban.

Mint írja, „a kormányfő már május 1-jét megelőzően nyíltan leszögezte, hogy – bár érdemi reformokra, változtatásokra már nem készül – az elkövetkezendő két évben szavazásról szavazásra kívánja megteremteni kormánya szükséges parlamenti támogatását. A Magyar Demokrata Fórum szerint azonban az ország erre nem ér rá”.

KDNP-s, Fideszes nem

A Kerereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nem fogja megszavazni a jövő évi költségvetés tervezetét ősszel az Országgyűlésben – szögezte le Dávid Ibolya levelére reagálva az MTI-nek szombaton a párt szóvivője. Halász Zsuzsa elmondta, Semjén Zsolt pártelnök hétfőn – amint az ilyen esetekben szokásos – levélben fog válaszolni az MDF elnökének.

A Fidesz eddig sem támogatta a válságot, sarcokat hozó szocialista kormányzást, és ezután sem fogja – közölte Szijjártó Péter szóvivő.

Korai még a nem

Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy reagált: ha Dávid Ibolya komolyan is gondolná, amit mond, akkor nem várna fél évet a költségvetés decemberi szavazásáig. Van ugyanis parlamenti eszköz az ellenzéki pártok kezében, amivel már most is élhetnének, ha meg tudnának egyezni egymással – tette hozzá.

Véleménye szerint az viszont árt Magyarországnak, hogy “az MDF elnöke lemond a felelős politikáról”. Ezt jelenti ugyanis az, ha előre nemet mond a költségvetési javaslatra, holott még azt sem tudja, annak mi lesz a tartalma – közölte a kormányszóvivő.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: a 2009-es költségvetés vitáját ősszel tartják a parlamentben, ezért Dávid Ibolya javaslatának még nincs itt az ideje, hiszen csak konkrét költségvetési elképzelésről lehet véleményt mondani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik