Belföld

Őszre tolódna a nyári gázáremelés?

Július elsejétől akár 12-15 százalékkal is emelkedhet a földgáz ára hazánkban. Amennyiben a kormány nem élne a második negyedévi árváltoztatás lehetőségével, akkor októberben húsz százalék feletti drágulás is bekövetkezhet – írta a Magyar Nemzet.

Alig tizenöt napja maradt arra az Energia Hivatalnak, hogy javaslatot tegyen a kormánynak a második negyedév végétől fizetendő gázárakra. A kabinetnek 30 nappal július elseje előtt ki kell hirdetnie a díjjal kapcsolatos változtatási szándékot.

A Magyar Nemzet információ szerint szakmai körökben felröppent az a híresztelés, hogy elmaradt a nyári árnövelés, hogy ne rosszabbodjon a kisebbségi kormány negatív megítélése a közvélemény körében. Viszont e variáció esetén októberben több mint 20 százalékos drágulás következne be.

Az áprilisi gázár megállapításánál, amikor 5,8 százalékos volt az emelés, még 80 dollár volt a hordónkénti olajár, míg most már 90 dollárral kell számolni, októberre pedig 100 dollárral. A földgáz árát a kőolaj világpiaci árából vezetik le – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik