Belföld

Ősszel döntenek a nyugdíjkorhatár emeléséről

Csak ősszel kezdődne szakmai-politikai vita a nyugdíjkorhatár emeléséről. Ekkorra készülne el a Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal javaslata az ehhez kapcsolódó hatásvizsgálatokkal - írta a Világgazdaság.

Abban egyetértés van, hogy csökkenteni kell a rokkantnyugdíjasok 800 ezer körüli létszámát, s közelíteni a 62 éves törvényi korhatárhoz a nyugdíjba vonulók átlagosan 58 éves korát. Ám a politika fél a népszerűtlen intézkedésektől. Ezért is került elő olyan javaslat, hogy a beavatkozásokról az Országgyűlés csak kétharmados többséggel határozhasson, és ezeket egy független nyugdíjtanács hajthassa végre.

A tervek és Gyurcsány Ferenc áprilisi nyilatkozata szerint 2018-tól fokozatosan – tíz év alatt – három évvel, a jelenlegi 62-ről 65-re nőne az öregségi nyugdíjkorhatár. A szocialisták két táborra szakadtak ez ügyben: az egyik szerint 2010-ig előremutató lépéseket is kell tennie a kormánynak, ez fontos lenne a hitelesség visszaszerzéséhez is, míg a másik tábor mereven elzárkózik egy újabb népszerűtlen ügy felvállalásától, amikor a korhatárt csak később, 2018-tól emelnék – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik