Belföld

Plakátháborút vív a BKV

Buszokon és végállomásokon elhelyezett plakátokon kér támogatást az utasoktól a BKV sztrájkbizottsága. A cég hirdetésekben „válaszol", a Főpolgármesteri Hivatal szerint a szervezők megtévesztő állításokkal kampányolnak, az öttusázók pedig a budapesti világbajnokságot féltik.

Minden, a napi forgalomban részt vevő autóbuszon és több végállomáson is elhelyeznek tájékoztató plakátokat. „Tényszerűen akarjuk tájékoztatni az utasokat, hogy nem a szakszervezetek hibája a cég elkeserítő anyagi helyzete; a főváros az, amely egyetlen fillért sem ad a BKV működéséhez” – közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

A plakátokon egyebek mellett az olvasható: Tudta-e Ön, hogy a BKV Zrt. azért veszteséges, mert a főváros nem fizeti ki az általa megrendelt szolgáltatást?; Tudta-e Ön, hogy olyan járműveken utazik, melyek pénz- és alkatrészhiány miatt nem minden esetben felelnek meg a BKV Zrt. belső szabályzatában előírtaknak?

Napilapban válaszol a BKV

A Főpolgármesteri Hivatal szerint nem felel meg a valóságnak a BKV-szakszervezetek plakátjain szereplő állítás, amely szerint „a BKV bevételéhez csak az utasok és az állam járul hozzá, a főváros egyetlen fillért sem ad a működéshez”. Az állam és a Fővárosi Önkormányzat 2003 és 2008 között összesen 264 milliárd forint támogatást nyújtott a BKV-nak. Ennek 57 százalékát a főváros, 43 százalékát a kormány fizette ki – írták.

A BKV vezetősége csütörtökön újabb hirdetést jelentetett meg egy ingyenes napilapban, amelyben a tervezett, május 27-én kezdődő sztrájk következményeire hívja fel az utasok figyelmét, és arra kéri őket, hogy egy e-mail címre küldjék el véleményüket a munkabeszüntetésről. A cég legutóbb két hete jelentetett meg „utastájékoztató” hirdetést.

„Megöli” a vébét

Az MVM Öttusa Világbajnokságon induló magyar csapat nyílt levélben kérte a BKV szakszervezeteit, hogy fontolják meg a május 27-étől bejelentett sztrájk megtartását. A budapesti világbajnokságot május 28. és június 3. között tartják, vagyis épp egybeesik a tervezett többnapos munkabeszüntetéssel.

Indoklásuk szerint a sztrájk miatt nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a sportbarátok, és ezzel együtt a sportolók is, akiknek egyik fő versenye idén a hazai világbajnokság. Többek itt szerezhetik meg a jogot a pekingi olimpiai részvételre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik