Belföld

Egyhangú igen a pénztártörvény elvetésére

Egyhangúlag igennel szavazott az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerdai ülésén arról, hogy általános vitára alkalmas az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről szóló javaslat.

A szavazást megelőzően éles politikai vita bontakozott ki kormánypárt és ellenzék között a pénztártörvény megszületésének körülményeiről.
“Demokráciában ilyen botrány még nem történt, mint amilyen a pénztártörvény kapcsán” – kommentálta a még hatályos törvény előéletét Mikola István, a bizottság fideszes alelnöke.

Itt még szent a béke (Fotó: MTI)

Itt még szent a béke (Fotó: MTI)

A politikus úgy vélte, a kormánynak önkritikát kell gyakorolnia, és le kell vonnia a konzekvenciákat, valamint gesztusokat kell tennie az ellenzék felé annak elismerésére, hogy “rossz irányba indultak el” – utalt az egészségbiztosítás részben magántőke általi finanszírozására a politikus.

Szóvá tette, hogy a kormányoldal – beleértve az SZDSZ-t is – hisztériakeltéssel vádolta az ellenzéket, amikor arra hívták fel a figyelmet, hogy a magántőke bevonása a biztosítási rendszerbe nem jó megoldás. Schvarcz Tibor, a bizottság szocialista elnöke, reflektálva Mikola István szavaira úgy vélte, nem lehet gesztusokat kérni a Parlament előtti tüntetések és az szocialista képviselők házára dobott Molotov-koktélok után.

KGB-s módszerek

Pesti Imre (Fidesz) visszautasította Schvarcz Tibor megjegyzését, mint mondta “KGB-s módszerre utal” az, hogy az atrocitások értelmi szerzőinek az ellenzéket próbálják beállítani, és – mint mondta – ha Schvarcz Tibor “B-középről és Molotov-koktélról beszél, a kormánypártok körül kellene alaposabban körülnézni.

Kökény Mihály, a szakbizottság szocialista elnöke azt mondta: a szocialisták egy ma is vállalható kompromisszumot kötöttek. Hangsúlyozta azt is, hogy az MSZP soha nem akart üzleti, versengő biztosítókat “beengedni” az egészségbiztosítás területére.

“Ismert politikai események és körülmények kapcsán a befektetői érdeklődés hiányában esélytelenné vált a törvényben megszabott rendben a kisebbségi részvényértékesítés, ezért új törvényre van szükség” – fogalmazott Kökény Mihály, aki kiemelte, ez nem jelenti azt, hogy “minden marad a régiben”.

Tragikus másfél év

Nagy Kálmán (KDNP) tragikusnak nevezte az egészségügy elmúlt másfél évét, és arra kérte a kormányt, hogy “most már ne csináljon semmit, ne kezdjen új koncepcióba, hanem kezdjen el a rendet tenni”.

Juhászné Lévai Katalin (MSZP) hozzászólásában úgy fogalmazott: az ellenzék igenis pánikot keltett a törvény kapcsán, és az egyes megállapításokat torzítva, elferdítve tárta a közvélemény elé, továbbá a törvény vitájában az ellenzék nem volt konstruktív, hiszen egyetlen javaslattal sem segítette a törvényhozási munkát.

Horváth Zsolt, a fidesz képviselője azt mondta: “másfél éven át szórakoztak az emberekkel egészségbiztosítási reform címszóval, amely károkat nem lehet forintba kifejezni, csak életévekben”. Meg kell nevezni a felelősöket, “itt az ideje a felelősségre vonásnak” – tette hozzá. Kiemelte: másfél milliárd forintot dobott ki a kormány az ablakon azzal, hogy kinevezték a pénztárak vezérigazgatóit, a vezetők fizetést kapnak és több száz milliót költöttek kommunikációra is.

Személyes akasztás

Schvarcz Tibor (MSZP) a felelősségre vonás kapcsán úgy fogalmazott: az 50-es évek politikai gyakorlata térne vissza, amikor politikai okokból kerestek felelősöket. Heinz Tamás (Fidesz) kifejtette, az ellenzék “nem személyes akasztást akar”, amikor felelősségre vonásról beszél. Úgy vélte, az SZDSZ felelős a kialakult helyzetért és nem az ellenzék.

Csáky András (MDF) hozzászólásában pártja nevében visszautasította, hogy az ellenzék nem segítette a munkát, mint mondta, a demokrata fórum számtalan módosító indítványt nyújtott be a törvényhez. A jogszabály szerencsére nem hatályosult, így annak negatív hatása sem érződhet. Úgy vélte, mindkét politikai erőnek le kell vonnia a tanulságot a jövőre nézve, mert ilyen agresszív módon egy ágazati átalakítást nem lehet áterőltetni a törvényhozáson.

Béki Gabriella (SZDSZ) helyét a bizottságban Bőhm András liberális politikus vette át, aki azonban nem volt jelen az ülésen.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Canadian blue helmets check their weapons, 17 April 1993 near Tuzla's airport, waiting to depart for the Moslem enclave of Srebrenica, where some 30000 refugees hope to be evacuated from. (Photo by PASCAL GUYOT / AFP)

Befogod a szádat, nem beszélsz róla

Békefenntartók voltak, de azzal vádolják őket, hogy asszisztáltak egy népirtáshoz. A boszniai háború után sokan nem tudták újrakezdeni az életüket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Budapest, 2013. március 8.
Sertéshúskínálat árcédulával a Fõvám téri Központi Vásárcsarnok egyik hentesüzletének (standjának) pultjában.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.