Belföld

Most még megúszta Gyurcsány

Most még megkapta Gyurcsány Ferenc az SZDSZ támogatását, de úgy tűnik, nem lesz mindig így. A liberálisoknál felerősödtek a jelenlegi kormányfő elleni hangok és ha nem szavazzák meg a költségvetést, a miniszterelnök távozásra kényszerül. Közben a szocialista frakció is kifarolhat Gyurcsány mögül.

Az SZDSZ nem ért egyet a kormányátalakítás tartalmával, de miután Gyurcsány Ferenctől egyértelmű ígéretet kaptak arra, hogy az eddiginél nem kerül többe a kormány működése, támogatni fogják az indítványt – mondta Horn Gábor, a párt ügyvivője, miután a kormányfő fél órán keresztül próbálta elnyerni a liberálisok frakciójának támogatását.

Gyurcsány az asztal végén (Fotó: MTI)

Gyurcsány az asztal végén (Fotó: MTI)

Horn Gábor közölte, hogy véleményük szerint a kormányátalakítás károkat okozhat a magyar közigazgatási rendszerben, és nem teszi jobbá a kormányzat működését, de azt gondolják, hogy a kormányzati átalakítás a kormánypárt felelőssége, ezért konstruktív ellenzéki pártként megszavazzák azt.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy nem szívesen szavazzák meg az átalakítást, amelynek formájával, technológiájával nem értenek egyet.

Idő kérdése?

Ezzel időt nyert ugyan a miniszterelnök, ám a koalícióból távozó szabad demokraták támogatását továbbra sem tudhatja magáénak. A tisztújítás előtt álló SZDSZ-ben ugyanis felerősödtek azok a hangok, amelyek a Gyurcsány-mentes kormányzást szorgalmazzák.

Molnár Lajos, a liberálisok volt egészségügyi minisztere levélben fordult frakciótársaihoz, hogy ne szavazzák meg az új minisztériumi szerkezetről szóló törvényt, mert az véleménye szerint szembemegy a jóváhagyott kormányprogrammal. Ez ugyanis csökkenő államapparátust ígért.

Nem fér bele

Míg Fodor Gábor – aki várhatóan elindul az SZDSZ elnöki székéért – csak utalt rá,addig John Emese, az SZDSZ ügyvivője odáig ment, hogy múlt pénteken közölte: az SZDSZ nem szavazhatja meg a kisebbségi MSZP-kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslatot, mert a konstruktív ellenzékiségbe ez nem fér bele.

A kisebbségbe kerülő büdzsé pedig a Gyurcsány-kormány végét jelentheti, hiszen maga a kormányfő közölte, ha nem fogadja el a parlament a költségvetést, akkor lemond.

Mozog a szoci frakció

Igaz, akkor is gondban lehet, ha mégis támogatnák költségvetését a liberálisok, mert az MSZP-n belül olyan mozgás indult meg, mely alapján könnyen kifarolhat a szocialista frakció Gyurcsány Ferenc mögül.

Egy, a FigyelőNetnek nyilatkozó szocialista honatya szerint már az komoly jelzés, hogy felvetődött Lendvai Ildikó leváltása. Ráadásul a helyére felmerült nevek – Szanyi Tibor, Mesterházy Attila – nem tartoznak kimondottan a miniszterelnök „szűk baráti köréhez.”

Belső viták

Ezt a vélekedést támasztja alá Szomszéd Orsolya is. A Vision Consulting elemzője szerint annak híre, hogy az MSZP-ben többen új jelöltekben gondolkodnak a közelgő frakcióvezető-választás előtt, arra utalhat, hogy belső viták alakultak ki a jelenlegi frakcióvezetés teljesítményét illetően.

„A Lendvai Ildikót ért támadások azonban felvethetik a miniszterelnökkel kapcsolatos kérdéseket is, azaz vélhetően korántsem olyan egységes a frakció Gyurcsány Ferenc mögött, mint szeretné. Ez a tisztújításon ki fog derülni” – véli a politológus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik