Belföld

„Lógós” fideszesek segítették az MSZP-t

Akár 50 ezer forintos büntetésre is számíthatnak azok a fideszes képviselők, akik kedden igazolatlanul voltak távol az országgyűlési szavazástól, így két interpellációra adott választ is el tudott fogadni a kisebbségben kormányzó MSZP.

Gusztos Péter az egyházfinanszírozásról kérdezte Veres János pénzügyminisztert, akinek válaszát nem fogadta el. Az Országgyűlés ugyanakkor – a 20 tagú SZDSZ frakció elutasítása mellett – 187 igen, 172 nem és egy tartózkodással támogatta a választ. A szocialista kisebbségi kormány működése óta ez volt az első alkalom, hogy az SZDSZ nem támogatott egy miniszteri választ, és meglett volna az esély, hogy a Ház is leszavazza Veres János reakcióját. Hiszen ha az összes ellenzéki képviselő gombot nyom és nemmel szavaz, vagy tartózkodik, akkor megfordult volna az arány.

A másik kérdéses interpellációt a fideszes Nógrádi Zoltán tette fel Ujhelyi Istvánnak, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkárának, mert kifogásolta, hogy a jövőben harminc szocialista képviselő felügyeli mentorként az EU-s projektek megvalósítását. A választ a képviselő nem fogadta el, de az Országgyűlés – 19 SZDSZ-es nem szavazat mellett – 181 igen, 174 nem szavazattal és egy tartózkodással megszavazta a választ.

Az Országgyűlés honlapjának adataiból kiderül, hogy Gusztos interpellációja esetében a 138 tagú Fidesz-frakcióból kilencen voltak távol, Nógrádi interpellációjánál 12 fideszes honatya hiányzott. A májustól szigorított frakciószabályzat értelmében várhatóan 50 ezer forintos pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik igazolatlanul maradtak távol a szavazástól – közölte Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója. Emellett a frakció nem fogja igazolni a távolmaradást az Országgyűlés felé, így ha az adott képviselő a hónapban a szavazások több mint egyharmadáról igazolatlanul hiányzik, akkor arányosan levonnak a fizetéséből is – tette hozzá.

A kisebbségi kormányzás óta szigorúbban vett frakciószabályzat miatt a múlt héten szabtak ki először pénzbüntetést, 20 ezer forintot kellett befizetniük azoknak, akik a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátásáról szóló szavazásnál igazoltatlanul voltak távol. A Fidesszel frakciószövetségben lévő KDNP-ből Gusztos Péter interpellációja esetében volt hiányzás: hárman nem szavaztak. A 11 tagú MDF-frakcióból Nógrádi interpellációja esetében négyen, Gusztos interpellációjakor pedig öten nem szavaztak, és ez utóbbinál két képviselő, Herényi Károly és Boross Péter igennel voksolt. Az MSZP-ből Gusztos interpellációja idején hatan, Nógrádi interpellációjánál pedig 10-en hiányoztak, köztük a frakció két tartósan beteg tagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik