Belföld

Zöld ombudsmant akarnak a civilek

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa késedelem nélküli megválasztására szólítja fel az Országgyűlést húsz civil szervezet.

A társadalmi szervezetek – közöttük az Élőlánc Magyarországért, a Duna Charta, a Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete – a felhívásban tiltakoznak a parlament “időhúzása” miatt.

“Az időhúzás azoknak az érdekét szolgálja, akik az ország természeti forrásaival eddig büntetlenül űzött rablógazdálkodásból húznak hasznot. Egyúttal aláássa a törvények tekintélyét: csúfot űz az elnök jelöltállítási jogából” – írják közleményükben.

Mint a zöld utat a zöld ombudsmannak című felhívásban hangsúlyozzák, nem tűrhetik, hogy az alkotmányos jogokat “politikai zsebszerződések” korlátozzák.

Az Országgyűlés gátolja magát

A civil szervezetek rámutatnak, döbbenten tapasztalják, hogy az Országgyűlés hónapok óta akadályozza a maga alkotta törvény végrehajtását. Utaltak arra, hogy a köztársasági elnök által az új közjogi tisztség betöltésére jelölt, és az illetékes bizottságok által alkalmasnak talált személyek egyike sem kapta meg a képviselők minősített többségének szavazatát.

A felhívást aláíró civil szervezetek ugyanakkor méltatták, hogy a magyar Országgyűlés világviszonylatban is élenjáró kezdeményezést foglalt törvénybe, amikor létrehozta a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa intézményét.

“Az új parlamenti biztos működése növeli az emberhez méltó élet természeti és kulturális feltételeit védelmező civil kezdeményezések mozgásterét. A ma élők számára a törvény a demokrácia kiszélesítését ígéri: erősíti a társadalmi részvétel és a nyilvános vita szerepét a döntések körül” – olvasható a közleményben.

Sólyom Fülöp Sándort javasolta

Sólyom László köztársasági elnök pénteken jelölte Fülöp Sándort a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Péterfalvi Attilát pedig adatvédelmi biztosnak. Az államfőnek azért kell újabb jelölteket állítani, mert a korábban a két ombudsmani pozícióra javasolt jelölteket az Országgyűlés már háromszor leszavazta.
A Ház március 14-én utasította el legutóbb az államfő biztosjelöltjeit, amikor nem választotta meg adatvédelmi biztosnak Tóth Gábor Attilát és a jövő nemzedékek ombudsmanjának Bogdányiné Mészáros Ágnest.
Tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Fülöp Sándort és Zombor Ferencet szavazták le a képviselők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik