Belföld

Kedden meghallgatja Gyurcsányt az SZDSZ

Az SZDSZ-frakció keddre meghívta a miniszterelnököt, arra kérve őt, számoljon be arról, mi indokolja a kormányszerkezet átalakítását, Gyurcsány Ferenc elfogadta a meghívást - közölte Horn Gábor.

Az ügyvivő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, a kormányfőtől azt kívánják megkérdezni, mi a konkrét, valódi oka az átalakításnak. Jelezte: ha még kormányon lennének, nem engednék meg ezt a változtatást.

„Ha meggyőz minket a miniszterelnök úr arról, hogy ez egy működőképes modell, (…), és ez tudomásul vehető az SZDSZ-frakció számára, akkor mi ezt meg fogjuk szavazni” – fogalmazott Horn Gábor. Az ügyvivő azt mondta, hogy az SZDSZ 1990 óta minden kormányátalakítási javaslatot megszavazott, függetlenül attól, hogy ellenzékben vagy kormányon volt. A kormányzati struktúra felelőssége mindig a kormányzó pártoké – szögezte le.

Horn Gábor ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az újabb átszervezés legalább hat hónapra megállítja az életet a közigazgatásban. A Gazdasági és Közlekedési minisztériumot „szétvágják”, az emberek azt se tudják, hova kerülnek; létrejön egy új tudományos miniszter tárca nélkül, miközben az oktatási minisztériumban van a tudomány; az önkormányzati minisztériumot harmadszor szervezik át két év alatt, ezt nem lehet egy apparátussal megcsinálni – sorolta kétségeit a liberális politikus.

Közölte, olyan híreik vannak, hogy a jelenleg is két helyen működő informatika a jövőben négy helyen működik majd, ez teljesen elfogadhatatlannak tartják. Felidézte azt is, hogy amikor korábban beszéltek az átalakításról a kormányfővel, a feltételük az volt, ne kerüljön többe az átalakítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik