Belföld

Újra kordon a Parlament körül

Több budapesti helyszínen tüntetnek Tibetet támogató szervezetek, tiltakozva az ellen, hogy Budapesten tárgyal egy száztagú, magas rangú kínai delegáció. A Kossuth téren is állnak demonstrálók, a rendőrség kordonnal vette körül a teret, a belváros felett helikopterek köröznek.

A tiltakozó Tibetet Segítő Társaság és az Amnesty International a Parlament déli szárnyánál több tibeti zászlót és egy transzparenst is kifeszített, amelyen a „Mi lesz az olimpia öröksége?” felirat olvasható. A távirati iroda tudósítója arról számolt be, hogy a helyszínen több kínai személy is megjelent azok közül, akik szerdán a Magyarországi Kínai Társadalmi Szövetségek Szervezete által rendezett ellendemonstráción is ott voltak a pesti Duna-korzón.

Hendrey Tibor, a Tibetet Segítő Társaság elnöke elmondta, hogy a Kossuth téren kívül a Roosevelt téren is tüntetnek, valamint továbbra is kint vannak Budapest több pontján a szerdán kifüggesztett tibeti lobogók. A kínai delegáció vezetője, Csia Csing-lin, a Kínai Népköztársaság Népi Politikai Tanácskozó Testülete Országos Állandó Bizottságának elnöke csütörtökön találkozik az Országházban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Szili Katalin házelnökkel.

A rendőrség a Parlament épületét kordonokkal vette körül, a reggeli óráktól rendőrségi helikopter köröz a belváros felett. A Tibetet Segítő Társaság szerdán kezdte meg többnapos tüntetését: nem Kína ellen, hanem Tibetért tüntetnek, továbbá fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon is foglalkoznak Tibet sorsával – mondta Hendrey Tibor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik