Belföld

Kiderült a BKV-sztrájk időpontja

Többnapos BKV-sztrájk kezdődik május 27-én, kedden - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Ezen a napon lesz az írásbeli érettségi utolsó napja; ekkor vizsgáznak informatikából, művészeti tárgyakból és ének-zenéből a diákok.

A sztrájkot kedden 0 órától tartják meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez – mondta a szóvivő. A tervek szerint többnapos sztrájkot tartanak, befejezésének időpontját később közlik.

A sztrájk megtartását az érdekvédő azzal a “patthelyzettel” indokolta, amely a vezetőséggel folytatott tárgyalásokon kialakult. A szakszervezetek szerint a BKV vezetése nem kompetens, de a fővárosi önkormányzat sem nyújt segítséget abban, hogy teljesüljenek a szakszervezeti követelések.

Maradtak a követelések

Követeléseik továbbra is változatlanok: a közlekedési cég anyagi problémáinak megnyugtató rendezése, a létszámleépítés visszavonása, a paraméterkönyv-tervezet kialakításának leállítása és új tervezet készítése a szakszervezetek bevonásával, továbbá a munkakörülmények javítása.

Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy csődközeli állapot felé halad a vállalat, információi szerint a cégnek bankokkal kellett tárgyalnia azért, hogy az áprilisi bérek kifizetésére legyen fedezet.

Mindenki részt vesz

Előreláthatóan nem minden ágazat dolgozói vesznek részt a tervezett munkabeszüntetésben, így a metrós és a HÉV-es dolgozók sztrájkja még kétséges, de ez – biztonsági okokból – nem jelenti, hogy ezek a tömegközlekedési eszközök járnak majd a munkabeszüntetés idején – hangsúlyozta a szóvivő.

A sztrájkban részt vevő szakszervezeteknek 60-70 százalékos a támogatottsága a BKV munkavállalói között – tette hozzá. A szóvivő szerint biztosan sztrájkolnak majd a busz- és a trolibuszvezetők, illetve néhány a villamosok vezetőit, illetve a járművel karbantartóit tömörítő szakszervezet dolgozói.

Mégis érinti az érettségit

A sztrájk kezdetével kapcsolatban – amely egybeesik az írásbeli érettségi utolsó napjával – Nemes Gábor elmondta: a lehető legkevesebb kellemetlenséget kívánják okozni a diákoknak, a szakszervezetek bíznak abban, hogy az érettségi utolsó napján a sztrájk már nem érint túl sok vizsgázót.

A szakszervezetek megegyezésre törekszenek a munkáltatóval, ezért lehet, hogy nem is kerül sor a május 27-i sztrájkra – mutatott rá.

Új javaslatok

A szakszervezetek két hete nyújtottak át egy javaslatcsomagot a cég vezetőségének, amelyben megerősítik követeléseiket: a BKV gazdasági helyzetének megnyugtató rendezése a főváros és az állam bevonásával, a paraméterkönyv visszavonása és egy új készítése a szakszervezetekkel közösen, a tervezett létszámleépítés leállítása, a munkakörülmények javítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik