Belföld

Apró hiba az angol érettségin

Rendben lezajlott az angol írásbeli érettségi. A tesztet nem találták nehéznek a vizsgázók, de volt egy bosszantó nyomdahiba.

Szerdán az angol nyelv írásbelijével folytatódtak a 2008-as érettségi vizsgák. Középszinten 1069 helyszínen 46 178-an, emelt szinten 75 helyszínen 3941-en vizsgáznak e tárgyból.

Az általunk megkérdezett érettségizők nem találták túl nehéznek a feladatokat. A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium végzős diákja, Érchegyi Xénia arról számolt be, hogy a nyelvhelyességi teszt egyik feladatánál a megjelölt négy lehetőség betűjelénél nyomdahiba történt. A „c” válaszlehetőség előtt is „b”, illetve a „d” helyett „c” betű szerepelt. Ez azért okozott problémát, mert a beadandó tesztlapra csak a betűjeleket kellett ráírni, így nem lehet tudni, hogy az adott diák a „b” vagy a „c” válaszra gondolt-e. (Mint megtudtuk, ennél a feladatnál az „a” válasz volt a helyes, így kevésbé okoz fennakadást a hiba.) A diák szerint ezt az egy pontot érő feladatot leszámítva nem volt különösebben nehéz a teszt.

Nem lehetett gond az angol (fotó:mti)

Nem lehetett gond az angol (fotó:mti)

Ezt erősítette meg a kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnázium angoltanára is. Balla Árpád szerint, aki elsajátította a fogalmazási technikákat, annak nem lehetett gond a negyedik feladatrész, és a hallgatásos feladatot is simán megoldották a diákok. A nyelvhelyesség kapcsán volt feltűnő, hogy bizonyos feladattípusok bekerültek a középszintűek közé, amelyek korábban csak az emelt szintű tesztekre voltak jellemzők, persze „lightos” változatban, illetve más feladattípusok (például az összekevert szavak) eltűntek. Az egyik kazincbarcikai diák arról panaszkodott, hogy néhol nem voltak egyértelműek a válaszlehetőségek.

A Zrínyi Gimnázium igazgatója vegyes fogadtatásról számolt be a FigyelőNet kérdésére. Edényi László elmondta, hogy voltak olyan diákok, akik szerint könnyű, és voltak, akik szerint nehéz volt a teszt. Hozzátette, hogy a ketteshez nem kellett nagy erőfeszítés: a szövegértési és nyelvhelyességi feladatokat tippeléssel is meg lehetett szerinte ilyen szinten csinálni. Mindhárom általunk megkérdezett iskolában rendben lement az érettségi, semmi fennakadás nem volt.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből állt. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc volt, amelyből az első részre, az „Olvasott szöveg értésére” 60, a második részre, „A nyelvhelyesség” feladatsorra 30 perc állt rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces „Hallott szöveg értése” rész következett, majd végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc volt. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgarészek szerepeltek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc. Az íráskészség feladatsora esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használhattak a végzősök nyomtatott szótárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik