Belföld

Társadalmi modellválság van Magyarországon

A magyar társadalomban túl jelentősek lettek a különbségek, amelyekre nem harcban születhet megoldás, csak versengő együttműködésben - mondta Tölgyessy Péter politológus A köztársaság válsága? című konferencián.

A szakember úgy véli, hogy a társadalmi modellel van baj: túl nagyok a társadalmi különbségek, túl nagy a feketegazdaság, és hiányzik a jövőkép. Becslések szerint például a feketegazdaság mértéke eléri a 25-33 százalékot is, ami háromszor akkora, mint Csehországban.

A magyar társadalmi modell nem “növekedésbarát”, és ezen az sem segíthet, ha egy esetleges kétharmados többséget szerző politikai erő módosítja az alkotmányt, átalakítja a közjogi szerkezet alapjait. Csak az kormányozhat tartósan, aki a modellválságra széles körben elfogadható megoldást nyújt.

Démonizált szembenállás

A baloldal és a jobboldal egyaránt erősen beágyazott a társadalomba, eltűnésükre nem lehet számítani, de megegyezniük sem kell egymással, elegendő, ha annyit kölcsönösen elfogadnak, hogy a másik oldal is magyar, demokrata, akit nem muszáj kitörölni a politikai palettáról.

Tölgyessy szerint 1998 óta a magyar politikában eluralkodott az a szemlélet, hogy mindenáron meg kell akadályozni a szemben lévő oldal hatalomba való visszatérését. Az utóbbi évtizedben a politika, és különösen a választások középpontjában pozitív programok híján a gazdasági növekedés, szociális ígérgetés, illetve az ellenségkép áll.

Lengyel László politológus, a konferencia egyik szervezőjének, a Pénzügykutató Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország a 90-es évek második felében egy felívelő gazdasági pályán volt, miközben áttért a “hitelvű, vezérelvű” politizálásra, pedig választhatta volna a racionális utat is.

A 80-as, 90-es években a régió élén járt Magyarország, most a kormányzás terén elmaradunk a szomszédos országoktól – fogalmazott Lengyel László, aki szerint új kiegyezés kell.

Nincs cselekvőképesség

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke előadásában arról beszélt, hogy erodálódott a demokrácia, lepusztultak a normák és a mögöttük lévő erkölcsi értékek, szétmorzsolódtak az olyan hagyományos szocializációs intézmények, mint az iskola és a család, és helyettük a média, illetve a reklámok világa adja a mintákat a felnövekvő generációknak.

“Nem tartom ördögtől valónak, ha valamely politikai erő a következő választáson kétharmados, alkotmányozó többséget szerez” – mondta az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki azt is hangsúlyozta, hogy a másik oldal számára elfogadható megoldásokkal érdemes előállni, mert azt nem bírja ki az ország, ha minden kormányzati ciklusban lerombolják, ami az előző négy évben felépült.

Navracsics Tibor szerint nincs cselekvőképes kormány, és az államigazgatás is rossz hatásfokkal teljesít. A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte: a kisebbségi kormányzás nem kedvez az ötpárti megegyezéseknek. Hiába van nagy szezonja az ötpárti egyeztetéseknek, a pártok már a választásra gondolnak, és profiljuk megrajzolásával vannak elfoglalva, nem a konszenzuskereséssel.

Bihari Mihály politológus, az Alkotmánybíróság elnöke a magyar többpártrendszer kialakulásáról szóló előadása végén megjegyezte: a pártok mára elvesztették felelősségtudatukat, nincs diagnózisuk a társadalomról, ideológiájuk árnyéka rávetül a társadalomra.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Oncology department, Patient with cancer receiving chemotherapy in day hospital. 
Clinique Francheville 

BURGER/PHANIE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.