Belföld

Mégsem lehet spontán tüntetni

Amíg a parlamenti pártok tárgyalásainak eredményeként nem születnek új jogszabályok, addig a gyülekezésről szóló jog változatlan formában hatályos, a bejelentés nélkül megtartott rendezvényeket a jelenleg hatályos törvény szerint pedig mérlegelés nélkül fel kell oszlatni.

Az igazságügyi tárca közleménye szerint a feloszlatás természetesen csak akkor történik a törvényes erő alkalmazásával, ha a törvénysértő módon gyülekezők nem tesznek eleget a hatóság felszólításának. Nemzetközi kötelezettségvállalásainkkal is összhangban van az a rendőrségi gyakorlat, amely a valóban spontán, – tehát váratlan eseményre reagáló – békés rendezvény esetén egyeztetés útján kísérli meg, éri el a demonstráció önkéntes befejezését.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium május 2-án még egy ezzel ellentétes állásfoglalást tett közzé. Akkor azt írta, hogy „ha a gyülekezés a gyülekezési törvényben rögzített követelményeknek megfelel, tehát békés és nem valósít meg bűncselekményt vagy bűncselekményre való felhívást, nem jár mások jogainak és szabadságának sérelmével és nem valósul meg a népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működésének súlyos veszélyeztetése, valamint a közlekedés más útvonalon biztosítható, a spontán rendezvény alkotmányosan nem oszlatható fel.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik