Belföld

Az új miniszter beperli fideszes kollégáját

Jó hírnevének megsértéséért, rágalmazás miatt jogi lépéseket tesz Gyenesei István független országgyűlési képviselő, frissen kinevezett önkormányzati miniszter Gelencsér Attila, a Somogy megyei Közgyűlés fideszes elnöke ellen.

A megyei közgyűlés korábbi elnöke, a Gyurcsány-kormányban új önkormányzati miniszternek jelölt Gyenesei István erről szombaton nyilatkozott az MTI-nek, miután a sajtóban megjelent: a gyanú szerint az ő elnöksége idején több 10 millió forintos kárt okozott egy Somogy megyei önkormányzati cég.

Gyenesei visszautasítja a vádakat

Amióta a megyei közgyűlés élén a váltás megtörtént, folyamatosak velem szemben a “próbálkozások”, ám eddig sem találtak semmit olyat, amiért felelősségre tudtak volna vonni – mondta Gyenesei István azt követően, hogy a Magyar Hírlap szombaton azt írta: még hivatalba sem lépett Gyenesei István, máris olyan gyanús gazdasági ügyekre derült fény, amelyeket az ő Somogy megyei elnökségének idején követtek el.

Az eseteket az új megyei vezetés által elrendelt vizsgálat tárta fel az elmúlt hónapokban. Az egyik ügyben a Kaposvári Városi Ügyészség nyomozást is elrendelt – olvasható a lapban.

Számviteli rend megsértése a vád

Az újság az egyik kereskedelmi televízió hírére hivatkozva azt írta, a Vám- és Pénzügyőrség Somogy megyei kirendeltsége a Somogyi Média Kft.-nél számviteli rend megsértésének gyanújával vizsgálódik.

A Magyar Hírlap azt is közölte: a birtokába került vizsgálati jelentés szerint ennél “sokkal súlyosabb törvénysértések gyanúja is felvetődhet a következő hetekben” az említett cégnél, “sőt a tulajdonos önkormányzatnál is a Gyenesei István elnök által fémjelzett időkben hozott döntések miatt”.
Gyenesei István mindezekre reagálva közölte: ezzel az írással betelt a pohár.

Hozzátette: nem stílusa, hogy másokat lehetetlen helyzetbe hozzon, ám ez esetben saját jó hírnevének megvédése érdekében a jövő héten jogi lépéseket tesz a megyei közgyűlés elnökével szemben.

Nem érti a fideszes támadást

A politikus, aki független képviselőként a Somogyért Egyesület színeiben országgyűlési képviselő, azért sem érti a megyei közgyűlés szakértői által a Somogy Média Kft.-nél lefolytatott vizsgálat következtetéseit, mert – mint mondta – 2003-ban e cég és egy másik önkormányzati cég üzletrész-cseréjével nem hogy vagyonvesztés érte az önkormányzatot, hanem jelentős vagyonnövekedést értek el.

Hozzátette: azóta egy 8 százalékos hallgatottságú rádióból mára 40 százalékot elérő rádió lett, amelynek értéke – média- és pénzügyi szakemberek szerint – csaknem 100 millió forint, úgy, hogy mindeközben évente 6-7 millió forintot költöttek a rádióra, ami negyede-ötöde a más, hasonló rádiókra fordított összegnek.

Gyenesei István felelősségével kapcsolatban azt mondta: négy és fél év telt el azóta, hogy a Somogy Média Kft. a megyei közgyűlés tulajdonába került. Ebből csaknem másfél éve már az új közgyűlési elnök gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Azt megelőzően – tette hozzá Gyenesei István – 22 alkalommal tárgyalt a megyei közgyűlés a Somogy Média Kft.-ről, s minden esetben a pénzügyi bizottság és a megyei közgyűlés jóváhagyásával születtek meg a döntések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik