Belföld

Helyesen jártak el Gyurcsány “támadója” ellen

A Köztársasági Őrezred parancsnokhelyettese szerint helyesen jártak el május elsején, amikor egy férfi játék pisztolyt fogott Gyurcsány Ferencre beszéde közben az MSZP majálisán. Egy másik szakértő szerint hiba volt, hogy a miniszterelnököt nem védte senki.

“Mint minden ilyen típusú eseményt, ezt is értékelni, elemezni kell. Meg kell nézni, hogy jól csináltuk-e, csinálhattuk volna-e jobban, milyen egyéb események következnek belőle – mondta Kardos Imre dandártábornok.

Szakmai nonszensz?

A nemzeti hírügynökség Gálszécsy András véleménye kapcsán kereste meg az őrezred illetékesét. A volt titokminiszter szombaton, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szakmai nonszensznek nevezte a biztonságiak eljárását.

Elsősorban az volt a probléma az akcióval, hogy mindenki a játék pisztolyos emberre figyelt, ráugrottak, leteperték, viszont Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tovább beszélt, őt nem védte senki – magyarázta Gálszécsy András.

Az egykori Antall-kormány minisztere a külföldi gyakorlatra hivatkozott, ahol ilyen esetekben a célszemélyt is azonnal védik, mert tartani lehet egy második, már komoly támadástól. Erre gondolni kellett volna – tette hozzá.

Elkerülték a nevetségessé válást

A Köztársasági Őrezred parancsnok-helyettese ezzel szemben úgy vélte, a történtek alapján nem kellett néhány perc múltával egy komolyabb támadásra számítani. Kardos Imre azt mondta: ha tényleg reális a veszély, ha előzmény van, vagy jelzés arra, hogy számolni kell egy ilyen veszéllyel, vagy, ha a cselekmény eltéveszthetetlenül terrortámadásra utal, akkor természetes, hogy futni kell a miniszterelnökkel, védeni kell őt, ám minden
“zacskópukkanásra” nem lehet ilyen intézkedést hozni.

Nevetségessé tennénk őt magát, és magunkat is. Ezt nem szeretnénk – tette hozzá.

A tojásdobálástól a riasztófegyverig

Kardos Imre hangsúlyozta: a történtek után vizsgálják, milyen tendenciák mutatkoznak, mert ilyen még nem fordult elő. Volt már tojásdobálás, kődobálás, volt hatástalanított fegyver. Most játék pisztolyt fogtak a miniszterelnökre – sorolta az eseteket.

Hozzátette: a következő lehet, hogy egy riasztófegyver lesz. Ha ilyen riasztófegyverből valaki ténylegesen lövést ad le, akkor az adott helyzetben képtelenség megítélni, hogy valódi támadásról van-e szó, vagy sem. Ekkor azonnal elmenekítenék a miniszterelnököt – hangsúlyozta a parancsnok-helyettes.

Úgy vélte, annak az embernek, aki ilyen cselekedetet elkövet, ha szerencséje van és a közelében áll a rendőr vagy a kormányőr, le tudják fogni, hogy még egy lövést le ne adhasson. Ha viszont távolabb áll tőle a rendőr vagy a kormányőr, akkor lőni kell rá.

Le is lőhetnék

“Félek tőle, hogy ha valaki (…) teljesen félreérthető szituációt teremt, akkor fegyverhasználat fog történni vele szemben” – fogalmazott Kardos Imre, kiemelve: nem dolguk és nem feladatuk, hogy bárkivel is harcba bocsátkozzanak, de a terrortámadást – ha más mód nincs – végső esetben fegyverhasználattal is meg kell tudni akadályozni.

Az MSZP majálisán a kormányfőre műanyag fegyvert fogó férfit civil ruhás rendőrök azonnal elvezették. Pénteken a rendőrség azt közölte, hogy garázdaság miatt szabálysértési eljárás indult ellene, ugyanakkor az előállítottat szabadon engedték.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.