Belföld

Május 1-jétől drágul a távfűtés

A februári 3-5 százalék után, májustól újabb 4,7-6,1 százalékkal emelkedik Budapesten a lakossági fogyasztók részére a távhőszolgáltatás hődíja.

A Fővárosi Közgyűlés múlt év decemberében a távhő díjszerkezetének módosításakor a távfűtés alapdíját ez év végéig befagyasztotta. Egyidejűleg döntött arról is, hogy a hődíj negyedévente automatikusan emelkedik vagy csökken, a gáz árától függően. Így idén még többször is változhat a távfűtés ára a fővárosban.

A májusi áremelés egy 53 négyzetméteres, átlagos lakás esetében havonta 800 forinttal emeli meg a távhő számlát. A cég számításai alapján, ha idén nem lenne újabb áremelés, akkor összességében egy átlagos ingatlan esetében, mintegy 240 ezer forintot kell majd kifizetniük a távfűtéses lakásban élőknek.

A hűvösebb idő miatt a 240 ezer távfűtéses fővárosi lakásból április végén több mint 210 ezerben még fűtöttek. A fogyasztók az alapdíjat havonta, a megemelt hődíjat pedig két hónapos késéssel fizetik a számlák elkészítésének időigényessége miatt. A februári távhőáremelés a 240 ezer fogyasztónak több mint a felét, 130 ezret érintett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik