Belföld

Kóka nem gondol a koalíció újjáépítésére

Az SZDSZ nem a koalíció újraépítésében gondolkozik, még kevésbé személyi kérdésekben, mert hibás az a paradigma, ami személyekhez kötné, hogy egy koalíció lehet-e sikeres vagy sem - mondta Kóka János.

Az SZDSZ a közeljövőben konstruktív ellenzéki pártként fog politizálni – hangsúlyozta a pártelnök a hírügynökségnek adott interjúban. Kóka szerint most támogatható programokra van szükség az ország problémáinak megoldása érdekében. Ezek között említette az adócsökkentést, a szociális- és nyugdíjrendszer igazságosabbá alakítását, valamint az önkormányzatokkal és a Budapesttel kapcsolatos ügyeket. Véleménye szerint ezek a fontos dolgok és nem a személyi kérdések.

Bízik az együttműködésben

A koalícióból való kilépésről a liberális politikus azt mondta: reméli, hogy kiválásuk ismét felszínre hozza a parlamenti pártok együttműködésének szükségességét. “Írország, Finnország, Spanyolország példája azt mutatja, ha egy ország megreked, amikor a politika képtelen a kiegyezésre és a gazdaság motorja lefulladóban van, romlik a közmorál és a politikába vetett bizalom megroppan, akkor csak az együttműködés segítheti ki az országot a bajból” – hangsúlyozta.

Kóka János párbeszédet szorgalmaz a politikai pártok között és a gazdaság szereplőivel, a társadalmi szervezetekkel. Véleménye szerint a legfontosabb ügyekben meg kell próbálni újra megkötni egy átfogó megállapodást. „A jelenlegi politikai helyzetben a Fidesz egyre kevésbé teheti meg, hogy kényelmesen hátradől, és nem vesz tudomást az ország problémáiról” – tette hozzá a pártelnök.

Már 1994 óta voltak viták

A Gyurcsány Ferenchez fűződő kapcsolatáról az SZDSZ vezetője azt mondta, évekig azt olvasta, hogy jó barátok, most pedig azt, hogy már kezet sem fognak egymással, miközben egyik sem igaz. “A viszonyunk korrekt. Két különböző módon gondolkozó politikai párt vezetőjéről van szó, tudunk egymáshoz kulturáltan viszonyulni, partneri és ellenzéki helyzetben egyaránt” – jelentette ki.

Az SZDSZ és az MSZP kapcsolatának megromlásáról úgy vélekedett, hogy az elmúlt év koalíciós viharai folyamatos krízishelyzetet teremtettek a liberálisok számára. Kitért arra, a liberálisok 2006-ban azért vállaltak koalíciós szerepet, hogy ez a kormány végre nekikezdjen azoknak az átalakításoknak, amelyek a rendszerváltás óta egy rövid időszakot leszámítva mindig elmaradtak.

Arról, hogy mikor romlott meg az SZDSZ kapcsolata az MSZP-vel, Kóka János azt mondta, 1994 óta mindig is viták jellemezték a két párt együttműködését. Szerinte a szocialisták és a liberálisok egységét sokszor csak a Fidesz társadalomképével való éles szembenállás tartotta össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik