Belföld

A külföldi lapok szerint elbuknak Gyurcsány reformtervei

Magyarország Kelet-Európában még lejjebb süllyed, elbukik a kisebbségpolitika, új kormányprogramra és új arcokra lenne szükség - nemzetközi sajtóvélemények a magyarországi helyzetről.

Bénultság Budapesten címmel elemezte a magyarországi helyzetet a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A reformereknek kitartásra van szükségük, továbbá bátorságra ahhoz, hogy az árral szemben ússzanak – írt a német konzervatív napilap, úgy értékelve, hogy a magyar kormány – mint fogalmazott – elvesztette ezt az erőt. A liberálisoknak a szociáldemokraták által vezetett koalícióból történő kilépésével patthelyzet alakult ki – hangsúlyozta a FAZ, kétségesnek nevezve, hogy a Gyurcsány-kormány hátralévő idejében még jelentős reformokra kerülne sor.

A FAZ értékelése szerint mindez „sajnálatos, s gyengíti a magyar gazdaság vonzerejét a beruházók számára.” Magyarország a tizenkét új európai uniós tagállam közül az egyetlen olyan ország, amelyet a nemzetközi pénzvilág ma negatívabban ítél meg, mint az EU-ba történt belépése előtt – írta a német napilap, úgy vélekedve: „Sok minden utal arra, hogy a Budapesten most bekövetkezett bénultság következtében az ország Kelet-Európában még lejjebb süllyed.”

Leállnak a reformok

Gyurcsány miniszterelnök talán túléli az SZDSZ kiugrását a koalícióból, de a reformok és az azt szorgalmazó liberálisok aligha, s velük együtt a szomszédos országokban élő magyar kisebbséghez való ésszerűbb hozzáállás is elbukik – vélekedett a liberális szlovák polgári napilap, a SME cikkírója. A lap biztosra veszi, hogy ez a kormány már semmilyen reformokkal nem lesz képes megbirkózni, sőt mindkét fél (MSZP, SZDSZ) túlságosan retteg az előrehozott választástól, amelynek során az Orbán vezette Fidesz alkotmányos (kétharmados) többséget szerezne.

A lap szerint szlovák szempontból is sajnálatos, hogy az SZDSZ önálló élete a jelek szerint „inkább a végét járja. Ők ugyanis sok tekintetben valóban alternatív szemléletet kínáltak. A látványosságokra épülő határon túli kisebbségpolitika helyett a határon túliak talpra állítását segítő, a Budapesttől kevésbé függő, a kultúrájuk tartós fejlődését biztosítani képes fejlesztéspolitikára van szükség – írta a SME.

Bajnaira érdemes figyelni

A magyar kormányfő új arculatra törekszik alcímmel közölt keddi számában tudósítást a Neue Zürcher Zeitung a magyar kormány átalakításáról. A svájci konzervatív napilap egyebek között az írta, hogy az új csapatban Bajnai Gordon érdemli a legnagyobb figyelmet: a fiatal üzletembert Gyurcsány Ferenc közeli bizalmasának tekintik, és különböző lapvélemények szerint egyszersmind lehetséges utódjának is számít. A kijelölt gazdasági és nemzeti fejlesztési miniszter valószínűleg ki fog állni a takarékossági politika folytatása mellett, amire szükség van, ha az ország csatlakozni akar az euróövezethez.

Hogy a változtatással Gyurcsánynak sikerül-e pártja népszerűségét gyorsan növelni, Magyarországon alig hiszi valaki – jegyezte meg a lap. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kormányfő összes reménye szertefoszlott. A Neue Zürcher Zeitung szerint majd elválik, hogy meddig tud fennmaradni a szocialisták kisebbségi kormánya.

Nincs gazdasági válság

Működőképes lesz a szocialista kisebbségi kormány – jósolta Bayer József politológus a Der Standard című osztrák liberális lapnak adott nyilatkozatában. Véleménye szerint a Fidesz sem akar előre hozott választást, mert akkor neki kellene folytatnia a kormány takarékossági programját. “A stratégia egyszerű. A népszerűtlen intézkedéseket hozzák csak meg nyugodtan a szocialisták, és amikor már a költségvetés egyensúlyba került, akkor a Fidesz előrenyomulhat a hatalom megszerzéséért” – magyarázta. Úgy ítélte meg, hogy a szocialisták nem adják fel takarékossági programjukat, de tény, hogy a változás sok kis lépéssel is megvalósulhat.

Az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója rámutatott, hogy valójában a legnagyobb reformokat már végrehajtották, és a látszat ellenére a magyar gazdaság nincs alapvető válságban. Hangot adott annak a véleményének is, hogy noha a Fidesz által a kormányfő ellen folytatott rágalmazási hadjárat kétségkívül árt a tekintélyének, Gyurcsány Ferenc kormányfő a helyén marad.

Új program kellene

Az átszervezés összességében még nem bizonyítja azt, hogy Gyurcsány a kormányzásából fennmaradó két évben bele akar vágni a valóban nehéz kérdések kezelésébe, nevezetesen az egészség- és oktatásügy, illetve a munkaerőpiac megreformálásába – jegyezte meg a Die Presse című osztrák konzervatív napilap a kormányátalakításról. Egy új kezdéshez egy új kormányprogramra és új arcokra lenne szükség – írta az újság tudósítója megfigyelők egybecsengő véleményét idézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik