Belföld

Kiszámítható egészségügyet akar az új miniszter

Székely Tamás, az egészségügyi miniszterjelölt kiszámítható jogszabályokat és széleskörű egyeztetést ígért parlamenti meghallgatásán. A háziorvosoknak plusz hétmilliárd jut.

Székely Tamás szerint helyre kell állítani az egészségügyi dolgozók presztízsét, és biztosítani kell, hogy a dolgozóknak és a betegeknek is kiszámítható legyen a rendszer.

Ehhez – a jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójaként dolgozó – Székely Tamás szerint biztosítani kell, hogy a betegek a befizetett járulékért minőségi ellátást kapjanak, a dolgozóknak pedig azt, hogy a fizetésükből meg tudjanak élni.

Rendezné a helyzetet (Fotó :MTI)

Rendezné a helyzetet (Fotó: MTI)

Miniszterjelölti meghallgatásakor azt mondta, ehhez pontos, kiszámítható jogszabályok kellenek, amelyeket egyezteni kell a szakmai és betegjogi szervezetekkel.

Szükséges lépések

Székely rendezné a sürgősségi ellátás rendszerét, mert vélekedése szerint nincs mindenhol sürgősségi fogadóállomás. A jelölt kitért az egészségügyi képzésre is, mert – mint mondta – legalább négy év egy egészségügyi dolgozó képzése, ezért már most “meg kell tenni a szükséges lépéseket”, hogy később ne legyen probléma a szükséges szakszemélyzet létszáma.

Székely Tamás meghallgatása során válaszolt több kérdésre, például a kiskunhalasi kórházról, a pszichiátriai betegek ellátásáról is, szót ejtett a lisztérzékenyekről és arról, hogy a regionális egészségpénztárak sorsa a kormány kezében van. Hozzátette: az erről szóló 2008. évi I. törvényt mindenképpen újra kell gondolni.

Tetszik, de mégsem

Nagy Kálmán KDNP-s képviselő a miniszterjelölt válaszai után
kijelentette: nem szoktak hozzá ehhez a hanghoz az egészségügyi bizottságban, az elhangzottak alapján már azt hiszi, hogy itt az orvoslásról van szó. Mint mondta, nem szoktak hozzá ehhez a szakértelemhez és felkészültséghez. Hozzátette: ennek ellenére nem fogják megszavazni, mert ellenzik ennek a kormánynak a programját.

Csáky András (MDF) kijelentette, hogy a kormányzati felelősség nem rajtuk van, ezért nem fogják megszavazni, hanem tartózkodni fognak a szavazáskor. Az SZDSZ támogatja a jelöltet.

Mikolának kevés

Mikola István is egyetértett azzal, hogy a jelölt felkészült válaszokat adott, azonban “mindez kevés”. Egyetért a jelölt által elmondott megoldási javaslatokkal, de – mint mondta – nincsen kormányprogram, nincsen stratégia, ezért nem fogják megszavazni. Az egykori egyészségügyi miniszter szerint a Székelynek sincsen stratégiája az egészségügy problémáinak megoldására.

Mikola szerint ugyanis a jelöltnek nem elég az egészségüggyel foglalkoznia, hanem a kormányválság megoldását is szolgálnia kell. Ezért a miniszterjelöltnek “már pozícionálnia kéne magát és a tárcáját az új rendszerben való működésre”.

Végül 13 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett ajánlja az egészségügyi bizottság Székely Tamás kinevezését.

Hétmilliárd az orvosoknak

Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel – mondta parlamenti meghallgatása előtt Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója.

A szakember a távirati irodának hangsúlyozta: nem kompenzációról van szó, hanem egy új finanszírozási rendszer első lépéséről.

Forintos ellenőrzés

Az átalakítás egyik eleme, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, ezzel a díjjal ismerik el az ellenőrzés tárgyi feltételeit. Továbbá pluszpénz jár azért, ha az háziorvos több szakvizsgával rendelkezik, itt a szakmai szorzók rendszerét dolgozták át – ismertette Székely Tamás.

Az orvosok fix díjait is módosítják annak figyelembe vételével, hogy egy praxishoz hányan tartoznak, egy vagy több helyen rendel-e a doktor, illetve milyen “adottságai” vannak az egyes praxisoknak – mondta.

Gyurcsány küldte

Ezek az intézkedések 7 milliárd forint többletet jelentenek, amelyet az Egészségbiztosítási Alapon belüli átcsoportosításból biztosítanak. Az átalakításokhoz jogszabály-módosításokra van szükség, ám ha ezeket “zökkenők nélkül átvezetik”, már májusban többletpénzhez juthatnak az orvosok, de Székely Tamás közlése szerint a legkésőbb júniusban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két hete bízta meg Székely Tamást azzal, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról, majd a kormányfő felhatalmazta az OEP főigazgatóját, hogy írja alá a létrejött megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik