Belföld

Alig ismert új miniszterekkel frissít Gyurcsány

Délben jelenti be a kormányátalakítást a miniszterelnök; a változásokról vasárnap késő este több órán keresztül tárgyaltak az MSZP vezetői. Lamperth Mónika nem lesz miniszter, több MSZP-s viszont igen.

Az új csúcsminisztérium, az összevont fejlesztési és gazdaságpolitikai tárca vezetője a távirati iroda információi szerint Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter lesz. Őt, Gyenesei István független országgyűlési képviselő váltja az önkormányzati tárca élén.

Új minisztériumot hoznak létre a gazdaságélénkítésre, ide tartozik majd az infrastruktúra is. A Hírszerző.hu úgy tudja, ennek vezetője Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója lesz.

Felső sor: Szabó Pál, Molnár Károly, László Imre; alsó sor: Szabó Imre, Gyenesei István, Szűcs Erika

Felső sor: Szabó Pál, Molnár Károly, László Imre;
alsó sor: Szabó Imre, Gyenesei István, Szűcs Erika


Poszt, szocialistáknak

Ugyancsak az online lap értesülése alapján a szociális és munkaügyi tárcát Szücs Erika, az MSZP választmányának elnökhelyettese veszi át Lamperth Mónikától, a környezetvédelmi miniszter pedig az MSZP Pest megyei elnöke, Szabó Imre lesz.

Sajtóhírek szerint az egészségügyi tárca élére Székely Tamás, az OEP főigazgatója kerül. Lapunk információi szerint azonban nem Székely Tamást jelöli egészségügyi miniszternek a kormányfő, hanem László Imrét, a Szent Imre kórház főigazgatóját. Az egészségügyi tárca második embere minden bizonnyal Vojnik Mária lesz.

Várhatóan létrejön a kormány fejlesztési kabinetje is, és a kutatás-fejlesztésre új tárca nélküli miniszteri posztot hoz létre a kormányfő. Az MTI információi szerint várhatóan létrejön az új tárca nélküli miniszter posztra Molnár Károlyt, a Budapesti Műszaki Egyetem rektorát nevezi ki a kormányfő.

Kevesebb államtitkár

A kisebbségi kormányzás miatt jóval több egyeztetésre lesz szükség, mint korábban, ezért – az MTI információi szerint – újra két államtitkár lesz a minisztériumokban. Ezzel kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: azon valóban gondolkodnak, hogy egy-egy tárcánál több államtitkár legyen, viszont máshol pedig megszűnnek ezek a posztok, tehát összességében nem lesznek többen.

Mint mondta, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testületben dolgozó öt államtitkári posztot – a kormányátalakítás miatt – a minisztériumokban fel lehet használni.

Gyurcsány Ferenc beszámolt arról is, hogy a tárcáknál a szakállamtitkárok egyikét főtitkárként megbíznák a koordinációs feladatok ellátásával. A főtitkár lenne az államtitkár helyettese – tette hozzá.

Lamperth új helye

Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök-pártelnök nemcsak a kormányra, hanem az MSZP-re vonatkozóan is érdemi átalakítást jelent be. Várhatóan bejelenti a pénztárnoki poszt megszüntetését, és azt hogy, hogy a Táncsics Alapítvány irányítását Lamperth Mónika veszi át a pártelnöki kabinet vezetőjeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik