Belföld

Felfüggesztették Hajdú móri ügyét

Bizonytalan időre felfüggesztette a Hajdú László ellen a móri mészárlás és más bűncselekmények miatt folyó eljárást a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn.

A megismételt elsőfokú eljárás előző tárgyalásán az ügyész perbeszédében a vád módosítását javasolta azzal, hogy a bíróság mondja ki: nem Hajdú követte el a móri gyilkosságokat. Más erőszakos bűncselekmények miatt azonban fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyész vádbeszédében.

A tárgyalás hétfőn a védőbeszédekkel folytatódott volna, ám Hajdú ügyvédei azt indítványozták: az FB függessze fel az egész eljárást addig, amíg a móri ügyben már két és fél éve jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Kaiser Ede vonatkozásában a napokban elrendelt perújítási eljárásban meg nem születik a döntés.

A védő szerint ugyanis amíg van egy jogerős ítélet a móri ügyben, annak tényállása köti a bíróságokat, azzal ellentétes tényállást – amire Hajdú felmentése esetén nyilvánvalóan szükség lenne – nem állapíthatnak meg a bíróságok.

Az FB részben osztotta a védői indítványt, és úgy döntött, hogy a Hajdú elleni perben a móri vádpontot elkülöníti a többitől és felfüggeszti, ugyanakkor a többi bűncselekmény ügyében folytatja az eljárást. Ez ellen a végzés ellen az ügyész és a védő is fellebbezett. Az ügyész szerint sem elkülönítésre, sem felfüggesztésre nincs lehetőség. A védő a felfüggesztéssel egyetértett, a móri vádpont elkülönítésével azonban nem, mert álláspontja szerint a vádirat egyes pontjai között szoros kapcsolat van.

Az FB a védő és ügyészi fellebbezések miatt a Fővárosi Ítélőtáblára terjesztette fel az ügyet, ahol döntenek majd a móri vádpont elkülönítése, illetve felfüggesztése ügyében. Ettől a döntéstől függően folytatódik majd a Hajdú elleni eljárás a móri vádponttal vagy anélkül, avagy felfüggesztik az egész pert mindaddig, amíg Kasiser Ede napokban elrendelt perújítása ügyében meg nem születik a végleges döntés. Így aztán a május 16-ára kitűzött elsőfokú ítélethirdetés is elmarad Hajdú ügyében.

Szebeni László tanácsvezető bíró, az FB elnökhelyettese a végzés kihirdetésekor megjegyezte: a bíróság az ügyészségtől eltérően nincs abban a kényelmes helyzetben, hogy egy tényállási pontot csak úgy kihagyjon az ügyből döntése meghozatalakor.

A Hajdú elleni megismételt eljárásban április 14-én hallgatta meg az FB tanúként a több mint egy éve elfogott W. Róbertet, akit április elején vádolt meg az ügyészség azzal, hogy a tavaly előzetes fogva tartása során öngyilkosságot elkövetett N. Lászlóval közösen hajtotta végre hat éve a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablást. W. Róbert tanúként azt mondta az FB-n: Hajdúéknak semmi közük a móri ügyhöz.

Közben perújítást rendelt el a móri ügyben jogerős életfogytiglaniját töltő Kaiser Ede vonatkozásában a Fővárosi Ítélőtábla. A perújítást az indokolja, hogy az újabb
bizonyítékok szerint feltehetően mégsem Kaiser követte el a bűncselekményt.

Ajánlott videó