Belföld

Május 5-ig meglesznek az új miniszterek

Ha az SZDSZ kilép a koalícióból vasárnap, akkor a miniszterelnök legkésőbb a koalíció megszűnését követő első munkanapon megnevezi miniszterjelöltjeit - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Az MSZP képviselőcsoportja hétfőn és kedden is ülésezik, utóbbin hivatalosan is a kisebbségi kormányzással összefüggő kérdések kerülnek napirendre. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke a testület legutóbbi ülésen, a múlt héten azt mondta: a következő alkalommal miniszterjelölti meghallgatásra lehet számítani.

Eszerint a logika szerint az új tárcavezetőket a keddi és szerdai bizottsági üléseken hallgatnák meg. A május 1-jével kezdődő négynapos hosszú hétvége miatt azonban az új tárcavezetők – ha meg is történnek az országgyűlési bizottsági kötelező meghallgatások – leghamarabb május 5-én, hétfőn tudják letenni a parlamenti esküt. (Ez abban az esetben nincs így, ha olyan politikus veszi át a gazdasági, az egészségügyi vagy a környezetvédelmi tárca vezetését, aki jelenleg is a kormány minisztere, akkor ugyanis nem kell újra esküt tennie.)

Amennyiben az új miniszterek csak 5-én tudnak esküt tenni, érvénybe léphet a helyettesítési rend, ugyanis előfordulhat, hogy május 1-je és 5-e között sem tárcavezetője, sem államtitkára nem lesz annak a három minisztériumnak, amelyek éléről április 30-ával távoznak az SZDSZ-es vezetők.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben többször is kinyilvánította, hogy addig nem javasol senkit az SZDSZ-es tárcák élére, amíg a szabad demokraták a koalícióban vannak, hiszen addig – a koalíciós szerződés szerint – erre a kisebbik kormánypártnak van lehetősége.

Nyitott kérdés még, hogy a kormány szerkezetét is átalakítja-e, vagy csak új tárcavezetőket jelöl a megüresedett posztokra a kormányfő. Ha az előbbi mellett dönt, akkor létrejöhet egy gazdasági és fejlesztési csúcsminisztérium, amelyet Bajnai Gordon vezetne. Ha létrejön ez a csúcsminisztérium, akkor – sajtóhírek szerint – a tisztán önkormányzativá váló tárcához visszakerülhetne Lamperth Mónika, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot pedig megkaphatná Szekeres Imre. Az esélylatolgatások szerint a honvédelmi tárcát Vadai Ágnes vagy Iváncsik Imre vehetné át.

A környezetvédelmi és az egészségügyi tárcánál elképzelhető, hogy szakértő kaphatja a miniszteri posztot. Többen fogalmaztak a miniszterelnök környezetéből úgy, hogy Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója “jól teljesített a teszten” vagyis hatékonyan és eredményesen bonyolította le az egyeztetést a háziorvosokkal, ezért nem kizárt, hogy a kormányfő őt jelöli az egészségügyi tárca élére.

A környezetvédelmi miniszter – sajtóinformációk szerint – Baja Ferenc vagy Oláh Lajos lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik