Belföld

Reformot értékelt Horváth Ágnes

Megkezdték a tárcaátadás előkészítését az Egészségügyi Minisztériumban. A szakminiszter az elmúlt két év sikerei közül az Egészségbiztosítási Alap többletét emelte ki, de örült a mentés és a betegszállítás szétválasztásának is.

Az Egészségügyi Minisztériumban (EüM) már megkezdték a tárcaátadás előkészítését – mondta Horváth Ágnes szakminiszter, hozzátéve, hogy a munka átadása a Miniszterelnöki Hivatal által kidolgozott struktúra szerint zajlik majd.

A miniszterelnök által március végén menesztett, április 30-ig hivatalban lévő szabad demokrata miniszter az elmúlt két év sikerei közül azt emelte ki, hogy hosszú idő után többlete van az Egészségbiztosítási Alapnak.

Horváth Ágnes részletezve az elmúlt két év munkáját, elmondta: tavaly tavasszal elindult a jogviszony-ellenőrzés, és elérték azt, hogy mindenki mögött legyen járulékfizetés. Akik jogosultak az ellátásra, de nem tudnak járulékot fizetni, azok után az állam teljesíti ezt a kötelezettséget 2008. január 1-jétől.

Kedvező a betegnek

Beszélt arról is, hogy megszűnt a gyógyszerkassza hiánya, ami a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek köszönhető. A törvény lehetőséget ad a gyártóknak az árversenyre, amely kedvező a betegek számára. Mint mondta: az árversenynek köszönhetően tavaly összesen 2500 készítmény ára csökkent, átlagosan 23 százalékkal.

Az elmúlt évben felülvizsgálták a gyógyászati segédeszközök támogatási rendszerét, liberalizálták a kiskereskedelmet, amelynek nyomán 207 új patika alakult az országban, 623 helyen 421 készítmény patikai forgalmazására nyílt lehetőség.

Kevesebb ágy

Az ellátórendszer átalakításáról is beszélt Horváth Ágnes. Elmondta: a kórházi struktúra reformjára 15 milliárd forintot költöttek, ami nemcsak a kórházi ágyak számának csökkenésével járt együtt, de emelték az ellátási súlyszámokat is, nőtt azon helyek száma, ahol egynapos sebészeti ellátást végeznek, és uniós pályázatok révén pedig elindulhat a kistérségi járóbeteg-szakellátók fejlesztése. Utóbbi kapcsán megjegyezte: most bírálják el a pályázatokat, és idén megkezdődhetnek a beruházások.

Horváth Ágnes jó lépésnek tartotta a mentés és betegszállítás ez évben megtörtént szétválasztását, egyben a mentőszolgálat fejlesztését is. Ennek kapcsán elmondta: tavaly 13 új mentőállomást adtak át, és 88 új mentőautó állt szolgálatba, továbbá 2008-ban megépül a szentesi légi bázis.

Fontos és előrevivő

A betegek szempontjából fontosnak és előrevivőnek nevezte az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozását is. A tárcavezető kiemelte, hogy a felügyelet nyilvánosságra hozta a kórházak minőségi mutatóit és a szervezet megalakulása óta ötezer esetben fordultak segítségért vagy tájékoztatást kérve a betegek a felügyelethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik