Belföld

A lakosság felének egyik párt sem szimpatikus

Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

A kutatás eredménye szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 33 százalék volt, míg márciusban 37 százalék, februárban pedig 39 százalék. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 12 százalék volt, egy hónappal korábban 13 százalék, februárban pedig 15 százalék. A pártválasztók körében a Fidesz 42, a biztos szavazó pártválasztók körében 45 százalékponttal vezet az MSZP előtt.

A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 22 százalék. Áprilisban a szocialista párt szavazói körében nőtt az elkötelezettség, hiszen MSZP tábora többségében biztos szavazónak tekinthető – tették hozzá.

A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2008. február és 2008. április között

A pártok támogatottsága a teljes népesség körében 2008. február és 2008. április között százalékban.

Közvélemény-kutatók szerint a kormányválság az SZDSZ szavazótáborát érintette leginkább, a párt támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze 1 százalék, a pártválasztók esetében 3 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 5 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 1 százalékos, az MDF 4 százalékos táborral rendelkezik felmérésük szerint.

Egy “most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan, márciusban 57 százalék, februárban 54 százalék volt ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik