Belföld

Irodájukhoz juthattak a fővárosi cigányok

Első alkalommal kapott székházat a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ), ombudsmani sürgetésre. A főpolgármester felszámolná a szegregációt, és kiemelt támogatást ígért a romáknak.

A fővárosi roma érdekképviseletnek eddig még nem volt önálló irodája, az elmúlt három ciklusban rendezvényekre, közgyűlésekre a Magyarországi Roma Parlament Tavaszmező utcai helyiségeit bérelték.

A jelenlegi Fővárosi Cigány Önkormányzat tavaly március 20-án alakult meg, és az ígéretek ellenére egy éven át iroda nélkül volt kénytelen dolgozni, mert a számára kijelölt Szilágyi utca 5. szám alatti egykori tüdőgondozó helyiség irodai átminősítéséhez a lakóépület társasházának közgyűlése nem járult hozzá.

Leküzdötték az elutasítást (Fotó: MTI)

Leküzdötték az elutasítást (Fotó: MTI)

Az elutasítás indoka az volt, hogy az iroda létrehozása „a lakóközösség nyugalmát, öregek, gyerekek szociális, biztonsági érzését negatív irányban befolyásolná”, így az átminősítést az önkormányzat illetékes osztálya megtagadta.

Biztosi vizsgálat

A Főpolgármesteri Hivatal az ügyben a közigazgatási hivatalhoz fordult, amely új eljárásra kötelezte az elsőfokú építésügyi hatóságot, míg a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa március elején vizsgálatot indított.

Kállai Ernő akkor levélben arra kérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy ha a működéshez szükséges feltételt nem tudják biztosítani, soron kívül vizsgálja meg, milyen más helyiség bocsátható a becslések szerint is csaknem százezer fős fővárosi roma közösség képviseletére választott önkormányzat rendelkezésére.

A tolerancia városa

A VIII. kerületi iroda keddi avatásán a főpolgármester az egyéves „huzavonára” utalva beszédében úgy fogalmazott: „remélem, hogy ez csak a ház lakóinak a magánproblémája volt, és bebizonyíthatjuk, hogy Budapest a tolerancia városa”.

Demszky Gábor szerint az, hogy megkaphatta az irodáját az FCÖ, új kezdetet jelent a fővárosi romák életében, mint ahogy az is, hogy a Fővárosi Önkormányzat végre tudja hajtani esélyegyenlőségi programját – tette hozzá.

Behoznák a lemaradást

Az SZDSZ-es politikus igazságosnak tartja, hogy a népességszám és a szociális hátrányok figyelembevételével a roma kisebbség nagyobb támogatást kap a fővárostól, mint a többi nemzetiség, mert – mint fogalmazott – a lemaradásokat be kell hozni.

Megjegyezte, erősíteni kívánják intézményük, a Romano Kher – a Cigány Ház ösztöndíjpályázatát, és fel kívánják számolni a szegregációt, ami a roma gyermekek oktatásában a lemaradás fő okozója.

Demszky Gábor szólt arról is, hogy a VIII. kerület legrosszabb állapotú részét, a Magdolna negyedet a romákkal közösen kell megújítani, úgy, hogy közben megőrizzék a hely kulturális értékeit.

Nyitott ház

Makai István, az FCÖ elnöke azt mondta, székházuknak olyan nyitott házzá kell válnia, ahol a fővárosi cigányok elintézhetik ügyes-bajos dolgaikat, s tanácsokat is kaphatnak. A főpolgármester ígéretet tett arra, hogy a Fővárosi Önkormányzat egyik jogásza segítséget nyújt majd az FCÖ-höz forduló panaszosoknak.

Az irodaavatáson jelen volt a kerületi cigány önkormányzatok vezetői mellett Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, John Emese, a Fővárosi Közgyűlés liberális frakcióvezetője, valamint April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik