Belföld

Narancsriasztás a délutáni vihar miatt

Erős viharokra, jégesőkre lehet számítani az ország egész területén hétfőn délután hat óra után, helyenként akár diónyi jég is eshet, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki.

A vihar hétfő délután öt óra körül érheti el Nyugat-Magyarországot; a fővárosban este kilenc és tíz óra között lehet viharra számítani.

A viharzóna az ország nyugati, délnyugati határán lép be, viharos szél és zivatar várható, helyenként 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is lehetnek – mondta Fehér Tamás az Országos Meteorológiai Szolgálat részéről. A viharos idő várhatóan az ország területének 80-90 százalékát érinteni fogja. A felhőszakadásokból 3-6 centiméter csapadék is eshet akár félóra alatt. Az Észak-Dunántúlon és a középső megyékben helyenként 60-65 km/órás lökések kísérhetik a keleti szelet – riasztott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A riasztási szint a citromszínnel kezdődik, amikor a várható szél sebessége meghaladja a 60 kilométer/órát – mondta el korábban a FigyelőNetnek Nadrai Attila, az OMSZ szóvivője. Narancssárga riasztást 90-100 kilométer/órás szél esetén adnak ki, a 110 kilométer feletti széllőkéseknél a vörös riasztás lép életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik