Belföld

Gulyás: rossz akció az aláírásgyűjtés Kunczéért

Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke szerencsétlen akciónak tartja a Magyar Bálint által indított aláírásgyűjtést, amelynek célja, hogy lépjen hátra a két korábbi elnökjelölt, és Kuncze Gábor térjen vissza az SZDSZ élére.

Az SZDSZ politikusa azt mondta, hogy Kuncze Gábort változatlanul tisztelet övezi a pártban, ugyanakkor olyan akciót nem érdemes elindítani, amely figyelmen kívül hagyja Kuncze személyes szándékait. A kezdeményezés időzítését is problémásnak tartja, mert az SZDSZ előtt álló legfontosabb döntés most a koalíciós kérdés, melyről ezen a hétvégén dönt rendkívüli küldöttgyűlés.

A liberális képviselő szerint rossz az üzenete a kezdeményezésnek, mert “az SZDSZ végét vizionálja” arra az esetre, ha Kuncze Gábor nem vállalja a párt vezetését. Ezzel a negatív üzenettel nem tudok azonosulni – hangsúlyozta az SZDSZ országos tanácsának elnöke.

Az ügyvivő hozzátette: az aláírásgyűjtési akciót hirdető blog felütése is problémás, mert – Konrád Györgyöt idézve – lényegében tehetséges, de éretlen politikusnak nevezi Kóka Jánost, és mellette Fodor Gábort is; Kóka Jánosnak “még tíz évnyi tanulóiskolát ajánl”, ahogy Fodor Gábornak is.

Az Országos Tanács elnöke szerint méltatlan a felvetés az SZDSZ-t egy éve vezető Kóka Jánossal szemben – akit egyébként Magyar Bálint és Kuncze Gábor egyaránt elnöknek ajánlott. Méltatlannak tartja Fodor Gábor esetében is, aki nemcsak tíz évvel idősebb, mint Kóka János, hanem a rendszerváltás óta következetesen politizál, és valamennyi közvéleménykutatás szerint az SDZSZ legnépszerűbb politikusa, nem mellékesen pedig a kormány egyik legsikeresebb minisztere.

A liberális pártnak nem saját tagsága vagy beszűkült szavazóbázisa számára kell elnököt választania. Olyan elnökre van szükség, akinek a mondanivalója találkozik az SZDSZ potenciális szavazóinak és a szabadságszerető embereknek az elvárásaival – fejtette ki Gulyás József.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik