Belföld

Magát dicsérte a rendőrség a rendőrnapon

Az elmúlt tíz év legsikeresebb évét zárta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2007-ben, a statisztikák az eddigi legjobb eredményt mutatják, és az utóbbi időben "oly módon tudták garantálni a gyülekezési jog gyakorlását, hogy az "minden esetben szakszerű, és törvényes volt"- mondta Tóth Gábor dandártábornok a fővárosi városligetben rendezett rendőrnapon.

A budapesti rendőrfőkapitány a városligeti nagyréten tartott rendezvény megnyitóján azt mondta: a rendőrök büszkék hivatásukra, azért dolgoznak, hogy a családok, ismerősök biztonságban éljenek. A rendőrök csak a bajban találkoznak az állampolgárokkal, így a testület védőszentje, sárkányölő Szent György napján a rendőrség békés körülmények között egy másik arcát is megmutathatja az állampolgároknak – tette hozzá.

Tóth Gábor beszédét követően az MTI-nek elmondta: tavaly az ismertté vált bűncselekmények száma 100 ezer alá csökkent, így az élet és testi épség elleni bűncselekmények, a rablások, fegyveres támadások, vagyon elleni bűncselekmények száma is kevesebb volt. Hozzátette: a rablások 50 százalékát felderítették, az élet ellenes bűncselekmények 92 százalékánál megtalálták az elkövetőket, míg a vagyon elleni bűncselekmények 33 százalékánál is sikerült megtalálni a gyanúsítottakat.

A budapesti rendőrfőkapitány megjegyezte, csak tavaly 1300 demonstrációt biztosítottak a fővárosban, és “oly módon tudták garantálni a gyülekezési jog gyakorlását, hogy az “minden esetben szakszerű, és törvényes volt”. Arra a kérdésre, hogy a Hollán Ernő utcában és azt követően tartott demonstrációkkal kapcsolatban az állampolgári jogok biztosa vizsgálatot indított, a főkapitány úgy válaszolt: az ombudsman feladata és joga vizsgálatokat indítani, nem zárja ki azonban a hiba lehetőségét, mert mind fogalmazott, “nem íróasztal mögött, hanem a helyszínen kell fontos döntéseket hozni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik