Belföld

Fidesz: a kormány ellenőrzés alá vonja az önkormányzatokat

A Fidesz szerint törvénytelen, szakszerűtlen és tisztességtelen az a kormányhatározat, amellyel a kabinet ellenőrzése alá vonta az önkormányzatok széles körét, ezért kezdeményezni fogják e jogszabály visszavonását.

A történtek után egyetlen elfogadható válasz születhet a kormány részéről, mégpedig az, hogy beismeri hibáját, elnézést kér az emberektől és visszavonja ezt a döntését – mondta Demeter Ervin, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján. Hétfőn Kósa Lajossal közösen magyarázatot kérnek az Országgyűlésben a kormányhatározat miatt a titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől. Hozzátette: nem tud arról, hogy e jogszabályt már alkalmazták volna.

E jogszabály értelmében a Nemzetbiztonsági Hivatal úgynevezett “objektumvédelmi munkát indít”, ami – egyebek mellett – azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál kapcsolatokat építenek, “információs csatornákat hoznak létre részben hivatalos, részben pedig titkos kapcsolatok útján”, szükség esetén igazságügy-miniszteri engedéllyel végezhetnek telefon lehallgatást, helyiség átkutatást.

A politikus szerint a kormány ezzel a döntésével- azon túl, hogy alkalmatlanságát mutatja – alapvetően veszélyezteti az emberek jogbiztonságát, hiszen ez egy jogszerűtlen döntés volt; ellentétes a demokratikus normákkal, azt üzeni az embereknek, hogy ők bármit következmények nélkül megtehetnek – vélekedett Demeter Ervin.

Demeter Ervin emlékeztetett: március 20-án a kormány egy titkos határozattal nemzetbiztonsági ellenőrzés és védelem alá vonta az önkormányzatok széles körét, s ezt csak a Fidesz nyomására hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik