Belföld

Budapest szellős volt, a gazdaság bűnhődött

A pénteki BKV-sztrájk valójában az ország gazdaságát büntette jelentette ki Demszky Gábor, aki többmilliárdosra becsülte az okozott kárt. Mivel több tízezren vettek ki kényszerűen szabadságot, remekül lehetett autóval is közlekedni a fővárosban. A szakszervezetek később döntenek egy esetleges újabb sztrájkról.

A BKV állami támogatásának növelését vagy a cégre háruló adók és járulékok csökkentését javasolja a főváros vezetése valós és reális alternatívaként a szombaton az állammal kezdődő BKV-finanszírozási tárgyalásokon – jelentette ki Demszky Gábor péntek délutáni tájékoztatóján.

A távirati iroda jelentése szerint a főpolgármester leszögezte, hogy a pénteki BKV-sztrájk elkerülhető lett volna, mivel a szakszervezetek minden munkajogi követelését teljesítették, ezért helytelen és aránytalan eszköz volt az egész napos sztrájk. Demszky megjegyezte, hogy Budapest csak azért nem bénult meg pénteken, mivel cégek sokasága állt le részben vagy egészben, illetve a dolgozók tízezrei vettek ki szabadságot. A fővárosban egy év alatt keletkező GDP adatai alapján a városvezető úgy vélte, hogy több milliárd forintos veszteség az ára a város pénteki nyugalmának.

A szakszervezetek közvetve nem a BKV-t, vagy a fővárost és a budapestieket, hanem az ország gazdaságát büntették meg a sztrájkjukkal – hangsúlyozta a főpolgármester.

Az autósoknak tetszett

Ahogy a híradásokból is kiderül, nem hogy káosz nem alakult ki Budapest közlekedésében a BKV-sztrájk miatt, hanem éppen ellenkezőleg, ennyire simán és gyorsan talán még a hétvégeken sem lehet autózni. Ezzel kapcsolatban szerkesztőségünkbe köszönő levelek is érkeztek, hogy „csak így tovább BKV-szakszervezetek”.

Néhol a hétvéginél is kisebb volt a forgalom (Fotó: MTI)

Néhol a hétvéginél is kisebb volt a forgalom (Fotó: MTI)

A „nem várt fejleményről” megkérdeztük Nemes Gábort, a BKV szakszervezeti szóvivőt, aki a FigyelőNetnek elmondta: azért alakult ilyen kedvezően a főváros közlekedési helyzete, mert tudomása szerint az emberek harmada szabadságot vett ki a pénteki napra, ami ezáltal viszont jelentős kiesést, kárt okoz a cégeknek, s az egész magyar gazdaságnak.

A BUSZSZ „hétfői utassztrájkjával” kapcsolatban Nemes úgy fogalmazott: bár korrektnek tartja a felvetést, arról sem szabad megfeledkeznie az utasoknak, hogy a BKV-sztrájk a járatritkítások ellen, így az utasok érdekében is folyik.

Sokan kerekeztek – nézze meg videónkat!

Később döntenek egy újabb sztrájkról

Kérdésünkre, hogy milyen eredményt várnak a pénteki munkabeszüntetéstől, a szakszervezeti vezető azt válaszolta, hogy reményeik szerint előrelépés történik a BKV vezetőivel folytatott tárgyalásokon, melynek következő fordulója kedden délután lesz. Nemes abban is bízik, hogy Demszky Gábor főpolgármester engedményeket érhet el a kormánnyal kezdeményezett tárgyalások szombati fordulóján.

Arról, hogy mikor lesz a következő BKV-sztrájk – Nemes Gábor egyelőre nem kívánt nyilatkozni, mint mondta: várjuk meg a pénteki munkabeszüntetés kiértékelését, s azt, hogy az említett tárgyalások milyen eredményt hoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik