Belföld

Nem dugult be Budapest – percről percre

A BKV-sok 95 százaléka részt vesz az egész napos sztrájkban, néhány járat azonban elindult. Két villamosremizt megtámadtak. Dugó sehol sincs, mindenki biciklire pattant. Nézze meg videónkat és kövesse a nap eseményeit a FigyelőNettel!

13.45

Néhány villamos a sztrájk ellenére továbbra is közlekedik a fővárosban, a Nagykörúton pedig pénteken a korábbi 14 óra helyett várhatóan éjfélig biztosan jár néhány villamos – közölte a BKV.

Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között – a BKV fődiszpécsere szerint valószínűleg fél hétig -, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik – várhatóan éjfélig.

12.19

Egy olvasónk Újpestről jelentette, hogy a forgalom az Árpád úton és a környező utcákban hétvégi, kivéve a piac környékét.
Újpest Városkapunál és a környékén remekül lehet parkolni, szintén úgy mint hétvégén, a máskor zsúfolt parkolóhelyeken alig áll pár autó.

Nézze meg videónkat!

Újpest Központnál látott egy 30-as buszt a Keleti irányába haladni, illetve állt a megállóban egy 147-es és érkezett egy 120-as. Sokan közlekednek kerékpárral. 3-4 üzlet azonban nem nyitott ki, az egyikre ki is volt írva, hogy “Április 18-án BKV sztrájk miatt nem nyitunk ki!”. A piacon rendes pénteki forgalom van (jó sokan vannak) – írta olvasónk.

11.54

Néhány villamos a sztrájk ellenére továbbra is közlekedik a fővárosban; a Nagykörúton pénteken 14 óráig biztosan jár néhány villamos – közölte a BKV.

A 4-6-os villamos vonalán hat szerelvény közlekedik reggel 7.30 óta. A BKV szerint a négy Combino és két régi típusú Ganz villamos – amelyek közül egyet meghibásodás miatt ki kellett cserélni – továbbra is szállít utasokat, így nem igaz az a korábbi sajtóértesülés, miszerint leállították volna a forgalmat.

A BKV fődiszpécsere szerint délután 14 óráig biztosan közlekednek majd a Nagykörúton a villamosok, addig pedig kiderül, hogy lesz-e délutáni váltás.

Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik.

Pénteken reggel vita alakult ki a sztrájkbizottság és a BKV vezetői között a néhány közlekedő villamos kapcsán.

11.35

Légfegyverből származó acélgolyókat lőttek ki ismeretlenek pénteken reggel a BVK Fehérvári úti villamosremízére – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Mint közleményükben írták, reggel 7 óra 47 perckor érkezett állampolgári bejelentés a XI. kerületi rendőrkapitányságra, hogy a Fehérvári úti remíz közelében pukkanás- és durranásszerű hangok hallhatók. A rendőrök ellenőrizték a bejelentés tartalmát, és megkezdték a helyszín átvizsgálását.

A helyszínen talált anyagmaradványokat a fegyverszakértő megvizsgálta, elsődleges véleménye szerint azok acélgolyók, amelyek feltehetően légfegyverből lőttek ki, de végleges szakértői vélemény csak későbbre várható – tették hozzá.

A rendőrség egyúttal cáfolta azt a sajtóhírt, hogy a rendőrökre is rálőttek volna, őket semmiféle atrocitás nem érte, sem feléjük, sem rájuk nem adtak le lövéseket, munkájukat zavartalanul végezték; életük, testi épségük nem volt és jelenleg sincs veszélyben.

11.23

A BKV kritikus pénzügyi helyzetére való tekintettel, két részletben, már áprilisban és májusban átadja a főváros az éves költségvetésében a cég számára elfogadott, áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatását – tudta meg az MTI városházi forrásokból.

A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által szorgalmazott javaslatról hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. A végső döntést jövő héten csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés. Ehhez azonban szükség lesz arra is, hogy a közgyűlés napirendjén nem szereplő javaslatot helyszíni kiosztással felvegyék a napirendre.

A közgyűlés márciusban, ellenzéki szorgalmazásra, határozatban nyilvánította ki, hogy helyszíni előterjesztést a jövőben csak akkor vesznek napirendre, ha az előterjesztő igazolni tudja, hogy rajta kívül álló okok miatt vált szükségessé a helyszíni benyújtás – közölte Tiba Zsolt főjegyző az MTI-vel.

11.12

A város kihalt, minden nyugodt. Legkötelebb akkor jelentkezünk, ha bármi változás áll be.

11.11

A tudósítóink által megkérdezett járókelők mindegyike tisztában volt a sztrájk tényével, többségük a követelésekről is tudott. Többen megjegyezték: gyakrabban kéne, hiszen most legalább lehet közlekedni a városban.

11.10

Tudósítóink több üres taxit is láttak az utakon, így azzal is lehet már közlekedni.

11.04

Az MTI által pénteken megkeresett cégek egyikénél sem okozott fennakadást a munkában a BKV-sztrájk, mindenhol időben beértek és fel tudták venni a munkát a dolgozók, s a posta is gond nélkül kézbesít.

Ferihegyen minden dolgozó, aki péntekre be volt osztva, beért és fel tudta venni munkát – közölte Szollár Domonkos, a Budapest Airport és Németh Krisztina, a Malév szóvivője. Tájékoztatásuk szerint a dolgozók leginkább a saját autóikkal jutottak el Ferihegyre, de aki igényelte, azokat céges autóval szállították be. A szokásosnál is gyérebb forgalom miatt senki nem késett el, Ferihegy működésében nincs fennakadás.

A posta is fennakadás nélkül üzemel, folyamatos a küldemények és a nyugdíjak kézbesítése – mondta Tomecskó Tamás szóvivő. Beszámolója szerint a posta többnyire céges autóival szállította be a hivatalokba a mintegy 1500 kézbesítőt és a további 3000 munkavállalót, de voltak, akik saját autóikkal érkeztek és több kollégájukat is magukkal hozták.

A K and H Banknál azok, akiket beosztottak, időre beértek és fel tudták venni a munkát. Lestyi Mónika, a kommunikációs osztály munkatársa elmondta, hogy hosszas előkészület és pontos szervezés előzte meg a pénteki napot, ennek köszönhető, hogy minden munkatársuk időben megérkezett. Volt, aki saját gépjárművel, volt, aki taxival ment dolgozni, a cég mindkét esetben megtéríti a munkába járás költségét.

10.51

Az – egyébként nem létező – Budapesti Utasok Szakszervezeti Szövetsége (BUSZSZ) a világhálón terjedő levelében 2008. április 21-én egésznapos sztrájkot hirdet. A sztrájk keretében április 21-én 0:00 órától, 24:00 óráig a Budapesti Utasok Szakszervezetének tagsága (kb. 1 500 000 utazó) tiltakozásul a BKV dolgozóinak pénteki munkabeszüntetése miatt, térítésmentesen veszi igénybe a BKV járatait, azaz nem kezel jegyet és nem mutatja fel bérletét.

10.21

A Moszkva tér jelenleg teljesen üresnek mondható, körülbelül öt ember lézengett a téren és autók is alig járnak. Tömeg nincs, buszok sem állnak bent, egy-egy 4-6-os villamost látni ,amire körülbelül 30 ember felszáll, de több nem. A Margit hídnál rendkívül sok a biciklis, többségük a kerékpárúton halad.

Szemtanúja volt a közlekedési káosznak? Fotót, videót készített, beszámolót írt? Töltse fel az FN Tudósítóra, ahol az olvasók írják az újságot, vagy küldje be hozzánk e-mailen!

10.20

Több fővárosi középiskolában szünetel az oktatás, az egész kerületre kiterjedően tanítási szünetet rendelt el például Terézváros és Erzsébetváros önkormányzata, a II. kerületben pedig négy intézményben van rendkívüli szünet. Budapest szinte összes kerületében van olyan közép-, illetve általános iskola, ahol nincs tanítás. Azokban az iskolákban, ahol tanítanak, általában a gyerekek fele jelent meg. Az Oktatási Minisztérium csütörtökön közölte, hogy az iskolaigazgatók saját hatáskörükben dönthetnek a rendkívüli oktatási szünet elrendeléséről.

10.15

Nem jelent gondot a parkolás pénteken délelőtt a Belvárosban a fővárosi parkolási társaságok szerint. A társaságok ügyfélszolgálati munkatársai elmondták: most, az egész napos BKV-sztrájk ideje alatt szerintük kevesebb autó parkol a Belvárosban mint máskor, mert sokan nem mertek elindulni a forgalmi dugóktól tartva.

Nem érkezett panasz az autósoktól parkolási nehézségek miatt – mondta a Centrum Parkoló Kft. munkatársa.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészete és a Készenléti Rendőrség Légirendészete egy MI-2-es helikopterrel szemlézte a főváros és a bevezető utak forgalmát. A tapasztalatok szerint a forgalom egy szokványos hétköznapinál is gyérebb, nagyon sok autó parkol a lakótelepek parkolóiban.

10.03

Munkatársunknak egy postás elmondta: csakúgy, mint múltkor, a posta saját autóin szállította be őket a munkahelyükre.

9.59

A Bajcsy-Zsilinszky és az Andrássy út is laza, a Deák téren alig van autó. A lámpánál mindössze öten álltak, ami még éjszaka is szokatlan.

A metrók lezárva (KÉPGALÉRIA!)

A metrók lezárva (KÉPGALÉRIA!)


9.47

Akár a szokásos háromszorosára is nőhet a kerékpáros-forgalom a fővárosban a BKV-sztrájk idején Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás Közhasznú Egyesület szóvivője szerint.

Elmondta: az évnek ebben a szakaszában a közösségi közlekedés átlagosan két százalékát teszi ki a biciklisforgalom. A BKV-sztrájk miatt azonban ez az arány a többszörösére nőhet. Szerinte ez a nap alkalmat adott arra, hogy az emberek elővegyék és rendbe tegyék kerékpárjaikat a nyári szezon előtt.
Szilasi László, a velo.hu kerékpáros magazin főszerkesztője az elmondta: az időjárás kedvez a biciklistáknak, így ugyanis jóval többen választják autó helyett a közlekedésnek ezt a formáját. A kerékpárosok száma az elmúlt 2-3 évben megduplázódott, ez azt jelenti, hogy több tízezren indulnak munkába, iskolába biciklivel naponta. A mai nap különleges alkalom, akár 50.000-en is elindulhatnak biciklivel otthonról véleménye szerint.

9.44

Néhány BKV-járat a sztrájk ellenére elindult péntek reggel a fővárosban: a Hungária körúton az 1-es villamos, Kispesten a 42-es villamos jár, fél nyolckor pedig a Nagykörúti villamosok közül is elindítottak néhányat – közölte a BKV. A nagykörúton már csak négy villamos jár.

A BKV szerint korábbi tájékoztatása szerint a 4-6-os villamos vonalán hat szerelvény indult el 7.30-kor, azonban 9 óra előtt az egyik régi Ganz villamos meghibásodott, így ezt egy másik régi szerelvénnyel kellett betolni a kocsiszínbe. Emiatt már csak négy Combino közlekedik a Nagykörúton – mondta Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője.

Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik.

Hozzátette: egyetlen buszvezető sem vette fel a munkát, néhány villamosvezető viszont igen.

9.36

Tudósítónk szerint üres a Moszkva tér. Bár jár a 6-os és 56-os villamos is, a végállomásokon csak egy-egy ember lézengett és várakozott. A Margit körút is üres, de a fasor is jól járható.

Információink szerint viszont az agglomerációbeli bevásárlóközpontok zsúfolásig teli vannak.

9.29

Fegyvernek látszó tárggyal fenyegettek meg kér biztonsági őrt a 3-as metró Pöttyös utcai megállójánál – erősítette meg pénteken kora délelőtt Gulyás Attila az MTI információit.

A sztrájkbizottság szóvivője elmondta: ismeretlenek szóváltásba keveredtek a Pöttyös utcai megállóban szolgálatot teljesítő biztonsági őrökkel, majd elhagyták a helyszínt. Amikor visszatértek, már náluk volt a pisztolynak látszó tárgy, amellyel megfenyegették a biztonsági őröket.

“Szerencsére a közelben rendőrök járőröztek, így gyorsan elfogták az ismeretlen fenyegetőket” – tette hozzá Gulyás Attila.

9.27

“Bárcsak mindig sztrájkolnának! Ma fél óra alatt beértem kocsival az ötödik kerületbe Budajenőről, pedig ez egy-másfél óra szokott lenni!” – ad rövid összefoglalót a közlekedési helyzetről egyik olvasónk.

9.23

A bevezető utakon, illetve a belvárosban is kisebb a forgalom, mint egy szokványos pénteki napon, csak a Róbert Károly körúton az Árpád hídnál és a Hungária körút-Könyves Kálmán körút sarkán volt nagyobb torlódás – jelentette az MTI tudósítója.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészete és a Készenléti Rendőrség Légirendészete egy MI-2-es helikopterrel szemlézte a főváros és a bevezető utak forgalmát. A tapasztalatok szerint a forgalom egy szokványos hétköznapinál is gyérebb, nagyon sok autó parkol a lakótelepek parkolóiban.
Az MTI tudósítója szerint az M0-ás autóúton, ahol minden pénteken dugók vannak, most közepes forgalom mellett, folyamatosan lehet haladni.

A BKV-sok 95 százaléka sztrájkol (KÉPGALÉRIA!)

A BKV-sok 95 százaléka sztrájkol (KÉPGALÉRIA!)


9.20

Több fővárosi egyetemen szünetel az oktatás a BKV-dolgozók munkabeszüntetése miatt. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos rektorhelyettese elmondta: Mészáros Tamás rektor péntekre általános oktatási szünetet rendelt el, de egy módszertani szigorlatot és egy dísznövény-kiállítást megtartanak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának dékánja, Dezső Tamás is általános tanítási szünetet hirdetett a pénteki sztrájk miatt, az egyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán pedig a nappali tagozatos hallgatók számára óraelmaradást engedélyezett.

Nincs szünet viszont az ELTE Természettudományi, valamint Állam- és Jogtudományi Karán sem, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is tanítanak, de aki a sztrájk miatt nem tud órára menni, annak a hiányzását igazoltnak tekintik. Az Oktatási Minisztérium csütörtökön közölte: az iskolaigazgatók saját hatáskörükben dönthetnek a rendkívüli oktatási szünet elrendeléséről.

Szemtanúja volt a közlekedési káosznak? Fotót, videót készített, beszámolót írt? Töltse fel az FN Tudósítóra, ahol az olvasók írják az újságot, vagy küldje be hozzánk e-mailen!

9.18

Bár kevés az utas, de jár a 4-es és a 6-os villamos. A Margit híd is kiválóan járható. A rakparton 100 méteres távolság van az autók között, ez ebben az időszakban szokatlanul kevés.

8.59

Biciklire pattant a város: a Clark Ádám téren és a Lánchídon is laza az autós közlekedés, a rakprtok és a hidak viszont teli vannak sétálókkal, biciklisekkel, rollerezőkkel, görkorisokkal és gördeszkásokkal tudósítónk szerint.

8.44

Gulyás Attila, a sztrájkbizottság egyik szóvivője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az ideiglenes villamosvezetőknek jogosítványuk van, gyakorlatuk viszont nincs, ezért veszélyt jelentenek az utazóközönségre.

Somodi László szerint ugyanakkor a most villamosokat vezetők többsége főállású, és minden szükséges képzettséggel rendelkezik, vonalismerete is van, mivel rendszeresen vezet villamost az adott járatokon. Csak négyen-öten mellékfoglalkozásúak, ők jellemzően a villamosforgalmi üzem és forgalomirányítás területén dolgoznak. Egy olyan van csak közöttük, aki a szolgáltatástervezési osztályon dolgozik, de érdemben ő sem vett részt a paraméterkönyv tervezetének elkészítésében – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

8.42

A paraméterkönyv-tervezet kialakításában résztvevő szakemberek vezetik a villamosokat a munkabeszüntetés idején – mondták a sztrájkbizottság szóvivői. A vezérigazgató-helyettes szerint ezek az “alkalmi” járművezetők is alkalmasak a feladatra.

Nemes Gábor szerint Somodi Lászlónak, a BKV vezérigazgató-helyettesének menetrendkészítéssel foglalkozó munkatársai szabadságot vettek ki mára azért, hogy sztrájktörőkként villamost vezethessenek. Elmondta: a 4-6-os vonalán közlekedő járműveket vezetik az előzőleg a járatritkítási tervezet kialakításában résztvevő szakemberek.

A szóvivő szerint a vezérigazgató-helyettes ahelyett, hogy visszavonta volna a járatritkítási tervezetet – a szakszervezetek követelésének megfelelően -, inkább “sztrájktörőket toboroz”, és emiatt alkalmatlan munkaköre ellátására.

8.36

Támadás érte a II. kerületi Szép Ilona villamosremízt pénteken, kora reggel; feltehetően Molotov-koktélt dobtak a telephelyre – erősítette meg a BKV az MTI információit.

Valószínűleg Molotov-koktélt dobott egy ismeretlen elkövető ma reggel 6 óra után a Szép Ilona kocsiszínre. A rendőrség már a helyszínen van, sérülés nem történt, de néhány villamosban kár keletkezett.

8.35

Egy csendes nyári hétköznapra emlékeztet a főváros forgalma: a hidak sokkal lazábban járhatók, mint általában péntek reggelente, az alsó rakpartok mindkét oldalon haladnak, a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út szinte üres. A Hegyalja út is járható.

8.26

Az Astoria és a Kálvin tér is jól járható. Rendőrök vannak, de csak figyelik a forgalmat.

8.21

Tudósítónk szerint – bár zsúfolt – de jár a belvárosban a piros 73-as autóbusz, hatpercenként. Igaz, nem a megszokott járművekkel. Az Astoriánál kettő, a Kálvin térnél három biztonsági alkalmazott védi a lezárt metrót. Dugó sehol sincs, sokan kerékpárra pattantak vagy görkorcsolyával közlekednek.

8.16

Nincs véradás a BKV-telephelyeken, mert az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) nem kereste meg a szakszervezeteket, és a munkáltatót sem – közölte Gulyás Attila. A sztrájkbizottság szóvivője elmondta: a dolgozókat felkészítették arra, hogy véradással segítsék az OVSZ munkáját, de a szolgálat eddig nem jelentkezett, pedig csütörtökön azt közölték, hogy a pénteki munkabeszüntetés következtében ismételten elmaradó kiszállások miatt kétszáz egységgel lesz kevesebb a vérmennyiség, amelynek hiánya már veszélyeztetheti a főváros betegellátását.

8.15

Több csomópontot is ellenőriz a rendőrség és segítik a forgalom zavartalan haladását. Rendőri jelenlétre kell számítani az Astoriánál, a Nyugati téren, a Flórián téren, a Róbert Károly körúton, a Szerencs utcánál, a BAH csomópontnál, a Moszkva téren, a Kosztolányi Dezső téren, a Nagyvárad téren, a Kerepesi út-Pongrácz út kereszteződésében, a Kerepesi út-Hungária körút kereszteződésében, a Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út kereszteződésében, az Üllői út-Ferenc körút kereszteződésében, a Blaha Lujza téren, az Oktogonon, a Hungária körút-Thököly út kereszteződésében, valamint a Roosewelt téren.
A rendőrség a KRESZ-szabályok fokozott betartására, körültekintő vezetésre kéri az autósokat.

8.14

A rendőrség a BKV-sztrájk ideje alatt a folyamatos haladás érdekében ellenőrzi a fővárosba vezető utakat és többek között a belvárosi csomópontokat – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A fővárosi rendőrség a sztrájk ideje alatt ellenőrzést végez több útvonalon is, így a Szentendrei úton, a Váci úton, az M3 autópálya bevezető szakaszán, a Kerepesi úton, a Ferihegyi gyorsforgalmi út-Üllői út szakaszon, a Nagykőrösi úton, a 6-os főút bevezető szakaszán, az M1-M7 autópálya bevezető szakaszán, a Szilágyi Erzsébet fasoron, a BAH csomópont-Hegyalja út-Erzsébet híd-Kossuth Lajos utca-Rákóczi út-Baross tér útvonalon.

8.11

Jár a 83-as trolipótló busz is, utasokat is szállít. A belvárost járó tudósítónk szerint sehol sincs fennakadás a közlekedésben. A bevezető utak is járhatóak.

8.05

A legfrissebb hírek szerint csökkent a zsúfoltság a főváros útjain, de továbbra is lassabb haladásra kell számítani a Margit hídon Buda felé, a Budai alsó rakparton a Lágymányosi hídtól észak felé és a Margit híd közelében, a Belvárosban pedig a Roosevelt tér és az Astoria környékén.

8.04

Tudósítónk szerint a pesti alsórakpart végig jól járható, jobban, mint ilyenkor általában.

Szemtanúja volt a közlekedési káosznak? Fotót, videót készített, beszámolót írt? Töltse fel az FN Tudósítóra, ahol az olvasók írják az újságot, vagy küldje be hozzánk e-mailen!


8.03

Azon villamosvezetők, akik mégis felvették a munkát, a vállalat szerint nem sztrájktörők. Csak elhivatott BKV-sok.

8.02

Fegyelmezettek a sztrájkolók; sakkozással, kártyázással, filmnézéssel töltik a munkabeszüntetést – közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a sztrájkolók számára minden telephelyen megnyitottak egy külön helyiséget, ahol beszélgetéssel, játékokkal, filmnézéssel töltik az idejüket. Néhány telephelyen pingpongozni is lehet, máshol kivetítőn követik a híradót, vagy filmeket vetítenek nekik.

A buszvezetők körében 100 százalékos a munkabeszüntetés, 24 villamos (a 600-ból) viszont elindult. A kiszolgáló személyzet tagjai közül is nagyon sokan sztrájkolnak – tette hozzá Nemes Gábor.

Utasok várakoznak - általában hiába (KÉPGALÉRIA!)

Utasok várakoznak – általában hiába (KÉPGALÉRIA!)


8.00

A város csomópontjain zavartalan egyelőre a közlekedés.

7.53

Reggel háromnegyed hatkor megtámadtak egy remizt. A Hír Tv információi szerint bombát dobtak a villamosgarázsra.

7.51

Néhány BKV-járat a sztrájk ellenére elindult reggel a fővárosban. Rendesen járnak a BKV alvállalkozói által üzemeltetett buszok, és négy villamosvonalon elindult néhány szerelvény. Szabad taxit is lehet találni.

7.39

Budapesten a forgalom erősebb az ilyenkor megszokottnál, az M3-as bevezető szakasza például már negyed hétkor kezdett bedugulni. A FigyelőNet munkatársainak tapasztalata szerint azonban nincs akkora fennakadás, mint két hete hétfőn, az első munkabeszüntetés alkalmával volt. Csütörtök délután voltak a szokásosnál nagyobb dugók Budapesten. Valószínűleg ez alkalommal többen vettek ki szabadságot erre a napra.

7.18

Reggel minden BKV-alkalmazott beérkezett munkahelyére, a sztrájk támogatottsága 95 százalék feletti, a munkát egyetlen buszvezető sem vette fel, néhány villamosvezető viszont igen – mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője. A BKV szerint a 4-6-os villamos vonalán hat Combino közlekedik 7.30-tól, Budán a 18-as villamos négy szerelvénye jár a Gellért tér és Hűvösvölgy között, valamint Kispesten a 42-es villamosból is néhány szerelvény szállít utasokat. Emellett az 1-es villamos vonalán nyolc szerelvény közlekedik. A sztrájkbizottság egy másik szóvivője a Napkeltében úgy nyilatkozott, hogy az 1-es villamosokat forgalmi és zavarelhárító tisztek vezetik, ami komoly veszélyt jelent a közlekedés biztonságára.

7.11

Az éjszakai buszok üzemkezdésig még jártak.

7.03

A szakszervezetek 0 órától megkezdték a 24 órás sztrájkot. Mint a közlekedési vállalat közleményében kifejti, a BKV vezetése az utolsó pillanatig mindent megtett a sztrájk elkerülése érdekében. A szakszervezetek nem fogadták el sem a társaság által már korábban felajánlott engedményeket, sem a szerda este 8 órakor megtartott tárgyalási fordulóra készült írásos megállapodás-tervezetet. De figyelmen kívül hagyták a Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyetteseknek a főváros vezetése nevében a BKV-hoz délután eljuttatott garanciavállaló nyilatkozatát is.

“A szakszervezetek eszköze, a BKV 40 éves történetében példa nélküli 24 órás sztrájk túllő a célon: hiszen a sztrájkolók a fővárosiakat büntetik azzal, hogy egy napra ellehetetlenítik a közlekedést” – áll a BKV közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik