Belföld

Provokatőrt csuktak le az Élet menetén

Rácsos rabomobilban szállították el szerdán este a rendőrök azt a fekete ruhás, kopasz férfit, aki botránykeltően viselkedett a Duna-parti vascipő-emlékműnél felállított kordonnál a holokausztról való megemlékezésen.

Az MTI helyszíni tudósítóinak beszámolója szerint a Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójának beszéde alatt botrányt okozó férfit civil ruhás biztonsági emberek emelték ki a tömegből és szorították le a földre, miután provokatívan lépett fel a kordon közelében. Mint megjegyezték, a férfi pólójára egy biztonsági cég neve volt felírva, talán ezért is férkőzhetett a kordon közvetlen közelébe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a vonulásos demonstráció helyszínének közelében még egy személyt előállítottak. A férfi a Kossuth téri metróállomáson kiabálásával zavarta a várakozók nyugalmát. A rendőrök nem tudták igazoltatni, ezért személyazonosságának megállapítása érdekében előállították – olvasható a police.hu oldalon.

Gáti andrás képgalériája!

Gáti andrás képgalériája!

Az Élet menetének fáklyás felvonulása alatt a környéken az MTI tudósítóinak beszámolói szerint több szkinhed is megjelent, akiket a nagy erőkkel a helyszínen megjelent rendőrök azonnal igazoltattak.

Szerdán országszerte megemlékezéseket tartottak a holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából, a budapesti Élet menete fáklyás felvonuláson négy-öt ezer ember vett részt.

Gyurcsány: megerősödött a szélsőjobb

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az emléknapra megfogalmazott közleményében azt írta, hogy az emlékezés mellett a figyelmeztetés napja is április 16-a; arra figyelmeztet, hogy újból meg kell küzdenünk a szabadság és a demokrácia ellenségeivel.

A kormányfő úgy fogalmazott: “Az elmúlt hetek és hónapok történései bebizonyították, hogy sokan vannak, akik nem tanultak a múlt bűneiből. Újból megerősödtek szélsőjobboldali, újfasiszta szervezetek, újból vannak sokan, akik nyíltan és büszkén vallják az embertelen elveket, és a radikális szavaikat most már a radikális tettek is követik”.

“Ma újra vannak olyanok, akik elkövetnék a múltbéli bűnöket. De a múlt hibáit mi nem követhetjük el: nem nézhetjük tétlenül a szélsőjobboldal térnyerését” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik