Belföld

Az utolsó egyeztetés jön a BKV-sztrájkról

Szerdán lehet az utolsó nap, amikor egyezségre juthat a BKV Zrt. vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság, de az álláspontok eddig semmit nem közelítettek.

A sztrájkbizottság szóvivői kedden azt közölték az MTI-vel, hogy szerda éjfélig hajlandóak tárgyalni a követelésekről, mert azután már a péntekre időzített, egész napos sztrájk technikai lebonyolításával foglalkoznak majd.

Az álláspontok semmit sem közeledtek egymáshoz a keddi tárgyaláson, a szakszervezetek továbbra is fenntartják követeléseiket: a járatritkítási tervezet visszavonása, és egy új készítése a szakszervezetek bevonásával, a csoportos létszámleépítés visszavonása, a munkakörülmények javítása, és, hogy a cég menedzsmentje vonja be őket a döntés előkészítő folyamatokba.

A kilátásba helyezett pénteki sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásról sem sikerült megegyezni: a BKV vezetősége ragaszkodik a minimum 50 százalékos üzemhez, míg a szakszervezetek javaslata szerint Budapesten 33 vonalon mintegy 100 busz közlekedne az éjszakai menetrend alapján egész nap. A metró, a HÉV, a villamos és a trolibusz nem közlekedne pénteken. A BKV alvállalkozóit a munkabeszüntetés nem érintené, így főleg Észak-Pesten és Dél-Budán a normális menetrend szerint járna mintegy 200 busz.

Az egy hete hétfőn tartott félnapos munkabeszüntetésen, a nem sztrájkoló alvállalkozókkal együtt is csak hét százaléka üzemelt a normális szolgáltatásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik