Belföld

A holokauszt 600 ezer magyar áldozatára emlékezünk

Megemlékezéseket rendeznek, mécseseket gyújtanak és fáklyás felvonulást tartanak ma a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából Budapesten.

A Holokauszt Emlékközpontban 16 órakor kezdődik a megemlékezés, amelyen Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vesz, és elhelyezi az emlékezést jelképező követ az Áldozatok Emlékfala előtt.

Ezt követően fáklyás felvonulást tartanak az Élet Menete Alapítvány, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Miniszterelnöki Hivatal, a Főpolgármesteri Hivatal, a Holokauszt Emlékközpont, civil és ifjúsági szervezetek közös szervezésében. A menet a Dohány utcai zsinagóga elől indul, az esemény lezárásaként 600 fehér virágot szórnak majd a Dunába a holokauszt hatszázezer magyar áldozatának emlékére.

Este emlékkoncertet és közös gyertyagyújtást rendez az Országgyűlés, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Terézváros önkormányzata és a Terror Háza Múzeum. A múzeum épületében tartandó megemlékezésen Schmidt Mária főigazgató köszönti a résztvevőket, majd Hiller István miniszter, Balog Zoltán (Fidesz), az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke, Domonkos István holokauszt-túlélő és Suchman Tamás (MSZP) országgyűlési képviselő mond beszédet. A parlament 2000-ben nyilvánította április 16-át a holokauszt áldozatainak emléknapjává.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik