Belföld

Már rajzolják az új kabinetet

Mivel hivatalosan még nem mondta fel a koalíciót az SZDSZ, nincs érdemi döntés a kormány szerkezeti átalakításáról, de konzultációk már folynak az ügyben. A gazdasági tárcából majdnem biztos, hogy fejlesztéspolitikai csúcsminisztérium jönne létre – írja a Népszabadság.

A lap szerint Gyurcsány Ferenc “hozzá fog nyúlni” a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM). A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget áthelyezik az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) hatásköréből a GKM-hez, így létrehozva egy fejlesztéspolitikai csúcstárcát.

E forgatókönyv szerint a GKM-ből tisztán fejlesztés- és gazdaságpolitikai tárca válhat, élén várhatóan Bajnai Gordonnal, akit valamelyik szocialista frakciótag válthat az ÖTM élén.

Az egészségügyi tárca élére állítólag az ÁNTSZ vezetőjének, Falus Ferencnek a neve került szóba; őt korábban már Molnár Lajos utódjaként is emlegették.

A variációk közt szerepel az Oktatási és Kulturális Minisztérium újbóli szétbontása is, bár ez kevéssé tűnik most reálisnak két okból sem: idő, sem pénz, nincs a szétválasztására. Ráadásul az Új tudás program már előrehaladott és sikeresnek látszik.

Várhatóan a Környezetvédelmi Minisztérium (KVM) bársonyszéke is megüresedik, hiszen Fodor – némi kivárás után – aláírta a szabad demokrata miniszterek lemondásáról szóló nyilatkozatot, és ismét pályázik az SZDSZ elnöki székére. Így, esetleg Oláh Lajos, a szocialisták Hajdú-Bihar megyei elnöke, a környezetvédelmi bizottság tagja lehet Fodor utóda, de Baja Ferenc MeH-államtitkárt, a Szocialista Platform elnökét is emlegetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik