Belföld

Ombudsmanokról dönt a parlament

A politikusok vagyonát ellenőrző kérdésekről szóló népszavazások kiírásáráról dönt és ombudsmanjelöltekről szavaz az Országgyűlés hétfőn, e heti kétnapos ülésének első napján.

A képviselőknek hat referendumra szánt kérdésről kell határozniuk, ezek közül ötöt a szocialisták nyújtottak be, egyet a Fidesz-KDNP. Az MSZP Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még tavaly ősszel bejelentett, a közélet megtisztítását célzó javaslataival kapcsolatban kezdeményezett népszavazást a pártok finanszírozásáról, az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatos elszámolásról, a képviselői és a polgármesteri tisztség összeférhetetlenségéről, illetve az állami vezetők rendszeres vagyongyarapodási és a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők rendszeres vagyongyarapodási vizsgálatáról.

A Fidesz és a KDNP a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának kötelező évenkénti vizsgálatáról írna ki referendumot. Az MSZP nem támogatja a népszavazások elrendelését, a Fidesz várhatóan tartózkodni fog. A két párt indoka ugyanaz: a népszavazások okafogyottá váltak, mert a parlament törvényt hozott egyes kérdésekben, más kérdésben jó esély van a megegyezésre.

Az Országgyűlés szavaz az ombudsmanjelöltekről. Az országgyűlési biztosok megválasztásához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Sólyom László köztársasági elnök március 14-én Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt pedig adatvédelmi biztosnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik