Belföld

Tandíjtól tart a Fidesz

A Rektori Konferencia a felsőoktatás teljes átjárhatóságára vonatkozó javaslatát a tandíj visszacsempészésének tartja a Fidesz. Az ellenzéki párt felszólította a kormányfőt, hogy ne próbálkozzék ilyesmivel.

“Határozottan felszólítjuk a Fidesz nevében a kormányzatot arra, hogy fejezze be a trükközést, fejezze be a mellébeszélést, és (…) verje ki végre a fejéből a tandíjat!” – közölte Ágh Péter országgyűlési képviselő vasárnap. Hozzátette: ne próbálkozzanak semmiféle olyan előterjesztéssel, ami szembe megy az emberek akaratával.

Korábban a Hallgatói Önkormányzatok (HÖOK) fejtette ki azt a véleményét, hogy valószínűleg politikai megrendelésre veszi ismét elő a tandíj kérdését a Rektori Konferencia. A testület nyilvánosságra kerül javaslata szerint a felsőoktatásban a második évtől teljes átjárhatóság lenne az államilag finanszírozott és a tandíjas képzés között. Az, hogy ki melyik kategóriába kerül, elért tanulmányi eredménye függvénye lenne.

Tatai-Tóth András, az MSZP parlamenti frakciója oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője közölte: a Fideszt az oktatáspolitikában is az vezérli, hogy megakadályozza az előremutató megoldások bevezetését. Természetesen a népszavazás eredményét figyelembe vesszük, ugyanakkor a népszavazás nem vonatkozott arra, hogy az állami támogatásokat jobban kössék hozzá a hallgatói teljesítményekhez. Ezen az úton éppen az ifjúság, az ország érdeke miatt el fognak indulni – tette hozzá.

A kormány egyelőre semmiféle döntést nem hozott az ügyben – olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik