Belföld

Gyurcsány adóreform nélküli hosszú kormányzásra készül

Nagy adóreformra csak akkor van lehetőség, ha azt nagyarányú szociális-jóléti megszorítás előzi meg, ez utóbbit azonban elutasítom - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányi ülése után. Az MSZP választmánya nem kezdeményezi rendkívüli kongresszus összehívását, a kormányfő szerint pedig hosszan fenntartható a kisebbségi kormányzás.

A kormányfő szerint Magyarországon nem adóreformvita folyik, hanem szociális-jóléti vita és a megszorításról szóló vita. E kérdésben ma három álláspont létezik. Egyik az SZDSZ véleménye, amely szerint a jóléti és az igazgatási kiadások területén megszorítás szükséges, mert ebből finanszírozható csak az adóreform. A szocialisták ezzel szemben a megszorítást elutasítják, de a reformokat támogatják, míg a harmadik, az ellenzék által képviselt álláspont szerinte úgy összegezhető, hogy „sem reform, sem megszorítás”.

Felkészültek a folytatásra

A szocialisták azt tartják, hogy vannak megszorítás nélküli reformok. „Nemet kell mondani a megszorításokra, de folytatni kell a reformokat, vannak megszorítás nélküli reformok is” – hangsúlyozta. „Nagy adóreformra, olyanra, amely jelentősen csökkenti a terheket, csak akkor van lehetőség, ha ezt megelőzi egy nagyon jelentős, ezzel nagyságrendileg azonos mértékű szociális-jóléti megszorítás. Ez utóbbit elutasítom” – fogalmazott a miniszterelnök-pártelnök.

Az MSZP felkészült a kormányzás folytatására, amelyhez nem új programra, hanem a Munka, Tudás, Tulajdon Programjára épülő, az emberek érdekeit szolgáló intézkedés- és cselekvéssorra van szükség – közölte Simon Gábor, a szocialista párt választmányának elnöke. A választmány Simont hatalmazta fel, hogy konzultáljon az SZDSZ vezető testületeivel a szocialisták és a liberálisok közötti együttműködés lehetőségéről.

Simon Gábor választmányi elnök és Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő (fotó: MTI)

Simon Gábor választmányi elnök és Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfő (fotó: MTI)

Szárnyallni fog az építőipar

A kisebbségi kormányzás addig tartható fenn, amíg a parlamenti képviselők többsége annak a programnak a végrehajtásában érdekelt, amit a szocialista párt képvisel – közölte a kormányfő. Úgy látja, hogy ez hosszan fenn tud maradni – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc elmondta, a választmány a következő két évben a Munka, Tudás, Tulajdon Program alapján a felső- és a közoktatás, az egészségügy és a szociális támogatások átalakítása területén megkezdett programokat kívánja folytatni.

Gyurcsány Ferenc szerint a választmány egyetért azzal, hogy az arra rászorulóknak “még egyértelműbb, még határozottabb” szociális támogatást kell adni, de ezzel együtt munkára is kell ösztönözni azokat, akik tudnának dolgozni. A gazdaságpolitikában a növekedés megindítására kell helyezni a hangsúlyt. Ma úgy látjuk – folytatta -, olyan tömegű építőipari igény lesz a következő év nyarára a fejlesztéspolitikának köszönhetően, hogy Magyarország majdnem szűkében lesz a kapacitásnak.

Jobbak a számok, mint tervezték

Ez évente nagyjából 500-600 milliárd forinttal nagyobb piacot fog jelenteni az építőiparnak, elsősorban a mélyépítésnek, kisebb részben a magasépítésnek. Beszélt arról, hogy fontosnak gondolják az adóegyszerűsítést, a konvergenciaprogram által megengedett adócsökkentést, illetve a bürokrácia csökkentését.

Az adatok biztatóak, jobbak a számok, mint amit terveztek, és a rendszerváltás óta a mostani az első időszak, hogy a magyar külkereskedelmi mérleg pozitív. „Ez azt mutatja, hogy van erő ebben a gazdaságban” – vélekedett. A miniszterelnök szerint folytatni kell a felsőoktatás minőségelvű megújítását, minden olyan lépést támogatnak, amelynek eredményeként az egyetemről kikerült huszonévesek jobb, nyugodtabb, biztosabb életet, magasabb jövedelmet kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik