Belföld

Aláírásgyűjtés és tüntetés a Benes-dekrétumok ellen

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) Nógrád megyei szervezete több helyszínen aláírásgyűjtést és tüntetést tart jövő szombaton, tiltakozva a Benes-dekrétumok sérthetetlensége ellen.

Az MVSZ Nógrád megyei szervezete a megmozdulásokkal a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről szóló szlovák határozat ellen a németországi Hunnia Baráti Kör által április 19-ére meghirdetett tiltakozási naphoz csatlakozik – mondta Bottyán Zoltán, a megyei szervezet vezetője. Ennek keretében Bátonyterenyén, Pásztón, Salgótarjánban és Balassagyarmaton támogató aláírásokat gyűjtenek az Európai Unió Parlamentjéhez címzett petícióhoz.

Szurdokpüspökiben rokonszenvtüntetést és tiltakozó gyűlést, Szécsényben pedig tüntetést szerveznek. A rendezvény végén petíciót adnak át a települések polgármestereinek és a megyei közgyűlés elnökének, és azt kérik, hogy akciójukat, a szlovákiai magyarság jogai melletti kiállást hivatalosan ismertessék a képviselő-testületekkel, illetve a megyei közgyűléssel.

Az 1945-ben kiadott Benes-dekrétumok, azaz a csehszlovák kormány és Eduard Benes köztársasági elnök intézkedései azt célozták, hogy megtisztítsák a II. világháború utáni új egységes csehszlovák nemzetállamot a német és a magyar nemzetiségtől. A szlovák parlament 2007. szeptember 20-án határozatban szentesítette a dekrétumok érinthetetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik