Belföld

SZDSZ-esek nem lesznek az olimpiai megnyitón

Kóka János elmondta, hogy magyar liberális politikus nem vesz részt a pekingi nyári olimpiai játékok megnyitóján.

A magyarországi politikai helyzetről is beszámolt az Európai Liberális, Demokrata és Reformpártok Szövetségének (ELDR) tallinni ülésén Kóka János.

Elporladt a bátorság

Az SZDSZ elnöke beszélt arról, hogy milyen kockázatokat lát a Magyarországon kialakult politikai helyzetben a liberális reformok és az ország jövője szempontjából. Közölte: ha a politika nem lép, akkor elkerülhetetlen, hogy 2010-ben Magyarország úgy járjon Orbán Viktorral, mint Lengyelország járt a Kaczynski-fivérekkel.

Az SZDSZ elnöke kitért arra, hogy több külföldi liberális politikus is úgy látja: veszélyt jelenthet a populizmus, az antikapitalizmus és a szélsőjobboldal magyarországi megerősödése, s “elporladt” a reformokhoz szükséges bátorság.

Vita az EU-bővítés kapcsán

Az ELDR tanácsülésén szintén részt vevő Szent-Iványi István európai parlamenti képviselő a magyar újságíróknak arról beszélt, hogy a nap folyamán megvitatták az unió bővítésének kérdését. Hozzátette, hogy a liberálisok a legelkötelezettebb bővítéspártiak, de most vita alakult ki.

Horvátországot mindenki jó jelöltnek tekinti, de több ellentétes vélemény is elhangzott azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások lezárására jelöljenek-e meg valamilyen dátumot. Szent-Iványi István ezt támogatná.

Szerbia kapcsán a magyar EP-képviselő nem helyesli, hogy a stabilitási és társulási szerződést már a választások előtt aláírják. Megjegyezte, hogy üdvözölné az országgal kapcsolatban a vízum-liberalizáció mielőbbi bevezetését, de nem helyesli, hogy ugyanezt az egyébként együttműködő Macedóniának nem ajánlják fel.

Szent-Iványi István elmondta, hogy a liberálisok együttműködő erős Európai Uniót akarnak, amelynek véleményük szerint akkor lesz világpolitikai jelentősége, ha megerősíti a katonai erőit.
A politikus kitért az olimpiai bojkott kérdésére is. Mint mondta, az volt az uralkodó álláspont, hogy politikai vezetők ne vegyenek részt a megnyitó ünnepségen, de a játékok bojkottját nem támogatják.

Nem mennek a nyitóünnepségre

Kóka János ehhez hozzátette, hogy magyar liberális politikus biztosan nem vesz részt a megnyitón, és üdvözölték azt a hírt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Sólyom László köztársasági elnök sem jelenik meg a játékok nyitó ünnepségén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik