Belföld

Már csak a nyugdíjasok tartják sokra Gyurcsányt

Jelentősen romlott Gyurcsány Ferenc megítélése, a többség Orbán Viktort őszintébbnek, megfontoltabbnak, érthetőbbnek és tisztességesebbnek gondolja. A Fidesz elnöke a vidékiek körében nagyon elismert, a kormányfő a nyugdíjasok számára a legszimpatikusabb. Orbánt alkalmasabb miniszterelnöknek tartja a többség.

A Századvég és a Forsense által március második felében végzett közvélemény-kutatása 17 tulajdonság alapján vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. A tizenhét tulajdonság közül mindössze két olyan található, ahol legfeljebb 1-3 százalékponttal, de inkább Gyurcsány Ferencnek kedveznek az eredmények: a jelenlegi miniszterelnököt inkább tartják újító szelleműnek valamint hosszabb távon gondolkodónak, mint Orbán Viktort.

Ezzel szemben tíz esetben is legalább tíz százalékponttal többen tartják Orbán Viktort őszintébbnek, tapasztaltabbnak, tisztességesebbnek, megbízhatóbbnak, az emberek problémáira odafigyelőbbnek, megfontoltabbnak, rugalmasabbnak, érthetőbbnek, aki inkább a közös megoldásokat keresi, illetve hitelesebbnek.

A 2007 szeptemberében végzett hasonló felméréshez képest az emberek véleménye a jelenlegi miniszterelnökkel kapcsolatban leginkább a „közös megoldásokat kereső” tulajdonság esetében mutat negatív elmozdulást (-9 százalékpont). Továbbá a válaszadók ma már sokkal kevésbé látják „rugalmasnak”, „magabiztosnak” és „újító szelleműnek” a kormányfőt.

Nagyításhoz kattintson a képre! (Forrás: Századvég - Forsense)

Nagyításhoz kattintson a képre! (Forrás: Századvég – Forsense)

Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása mindazonáltal nem eredményezte automatikusan Orbán Viktor imázsprofiljának javulását, inkább azok tábora nőtt, akik nem tudnak válaszolni ezekre a kérdésre.

Orbán vidéken, Gyurcsány a városokban favorit

Az imázsprofilok változásának szocio-demográfiai hátterét vizsgálva szembetűnő, hogy az iskolai végzettség emelkedésével párhuzamosan csökken a két politikus megítélése közti különbség. A fél évvel ezelőtti adatokhoz képest azonban éppen a felsőbb iskolai végzettségűek között tapasztalható Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása.

Gyurcsány Ferenc imázsa a nagyobb településeken kedvezőbb, míg Orbánt inkább a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusnak. A fővárosiak – az országos tendenciával ellentétesen – továbbra is az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg a kormányfőt, mint a Fidesz elnökét.

Gyurcsány Ferenc megítélése az életkor alapján is jobban megosztja a megkérdezetteket, mint Orbán Viktoré. Ez arra vezethető vissza, hogy a legidősebb korosztály körében sokkal jobb az imázsa, mint a fiatalabb korcsoportok esetében.

Orbán alkalmasabb miniszterelnöknek

Az elmúlt havi adatokhoz képest hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül az egykori miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére (37 százalék), szemben a Gyurcsány Ferencet mögött álló 27 százalékkal.

A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig mintegy 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.