Belföld

Dávid: az SZDSZ nem vállalja a felelősséget

Nincs érdemi kormányzás Magyarországon, új miniszterelnökre és új kormányra van szükség – mondta Dávid Ibolya, miután Sólyom László köztársasági elnökkel konzultált a koalíciós válságról.

Ma Magyarországon „amolyan kint is vagyok, bent is vagyok” állapot alakult ki azzal, hogy az SZDSZ kilép a koalícióból, de a felügyelő bizottságokban, az igazgatótanácsokban és a köztestületekben megtartja pozícióit. A liberális párt meg akarja őrizni a hatalom előnyeit, de a kormányzás felelősségét nem vállalja – mondta a demokrata fórum elnöke.

Dávid Ibolya szerint új miniszterelnökre és új kormányra van szükség, ezen kívül érdemi kormányzás és reformok kellenek. Az MDF elnöke nem hisz a kisebbségi kormányzásban, mert ami nem ment a koalícióban, miért menne kisebbségi kormányzással. „Állunk az előrehozott választások elé” – mondta a pártelnök, és leszögezte, hogy az MDF nem készül semmiféle koalícióra.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn jelentette be, hogy a következő napokban találkozni fog a parlamenti pártok vezetőivel, mivel személyesen kíván tájékozódni a kialakult koalíciós válságról. Elsőként szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, szocialista pártelnökkel találkozott, őt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke követte. Pénteken Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Dávid Ibolyával, az MDF vezetőjével konzultált, majd hétfőn Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét fogadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik