Belföld

Régi-új modellt hoz az MSZP az egészségbiztosításba

Szakmai egyeztetést kezdett az MSZP az egészségbiztosítás általa javasolt új modelljéről, a jelenleg hatályos jogszabály májusig nem változik –jelentette be Lendvai Ildikó és Kökény Mihály kedden este az MSZP frakcióülése után.

A frakció állami tulajdonban lévő, nonprofit elven működő regionális pénztárakat javasol létrehozni – közölte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, hozzátéve, hogy majd csak az új, önálló szocialista kormány terjeszti az új modellt a parlament elé, az MSZP nem kívánja a koalíciós szabályokat megszegni.

A frakcióvezető szerint a javasolt modelljük megőrzi a régi törvény reformértékű elemeit, azaz területi elven szervezi meg a pénztárakat, amelyek fejkvóta-alapon működnének. Viszonylag önállóan gazdálkodnának, hogy azokban a régiókban, ahol ma még kevesebbet fordítanak a helyiek ellátására, a megmaradt pénzt szintén helyben az egészségügyre lehessen fordítani.

Az új modell parlamenti beterjesztése azt is jelenti, hogy felfüggesztik a hatályos törvény azon paragrafusait, amelyek a magántőke bevonását célozták. Azt technikai kérdésnek nevezte, hogy az új modellt tartalmazó előterjesztésben helyezik hatályon kívül az ennek ellentmondó paragrafusokat, vagy külön törvényjavaslatban.

Dolgoznak a részleteken

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa nem tudta megmondani, hány pénztárt terveznek. „ Nyílván nem 22”- jegyezte meg, de öt és hét közé tette a szóba jöhető tervszámaikat. Szerinte az új modell a szakmai szervezetek számára nem idegen, az elmúlt 10-12 évben sokszor előkerült.

Május 1-től az önálló szocialista kormánynak két feladata lesz: az új modell előkészítése és parlament elé terjesztése, illetve a régi törvény újjal ellentmondó paragrafusainak felfüggesztése – fejtette ki.

Egyeztetés után májusban már tárgyalnák

A párt már a nap folyamán elkezdte az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel, elsőként az alapellátók és járóbetegszakellátás képviselőivel tárgyaltak. Kökény Mihály beszámolója szerint ők helyeselték az ilyen irányú változásokat. Tárgyalnak továbbá a legfontosabb szolgáltatói érdekképviseletekkel, az Országos Érdekegyeztető Tanács képviselőivel is. Mint mondta, a pártok képviselőivel is fognak egyeztetni a szakmai megbeszélések lezárultával.

Az egyeztetéseken nem csak az egészségbiztosítási törvényről, hanem a következő két év legfontosabb egészségügyi kérdéseiről is beszélni kívánnak az érintettekkel, tárgyalnak például az alap- és járóbetegszakellátás új finanszírozásáról is.

A szocialisták egyelőre nem tudják megbecsülni, mindehhez mennyi időre van szükség, és hogy az új rendszer mikor indul. Kökény Mihály azonban nem zárta ki, hogy már május végén az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat. Az a szándék, hogy 2009-től új rendszerben működjön az egészségbiztosítás – hangoztatta.

A társadalmi egyeztetéssel győznék meg a pártokat

Arra a kérdésre, mi lesz akkor, ha a parlamenti pártok nem állnak a törvényjavaslat mögé, a politikus elmondta: vélhetően a politikai erők is figyelni fogják, hogy a konzultációk során milyen álláspont alakul ki a szakmai szervezeteknél, és ennek ismeretében fogják saját véleményüket megfogalmazni.

Nem a népszavazás elkerülése a cél

Arra a kérdésre, szerepel-e a prioritások között, hogy elkerüljék a népszavazást, Lendvai Ildikó azt mondta, ez nem szerepel a szempontok között sem. Ez a népszavazás „nem zavar minket” – fogalmazott. A politikus szerint az Albert házaspár népszavazási kérdése a most érvényben lévő törvénynek és az új modellnek sem mond ellent. Erre a kérdésre az MSZP is igent mond, mert sem korábban, sem most nem akart több-biztosítós rendszert – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik