Belföld

Megérkezett a viharos hidegfront

Viharos széllökéssel gyorsan mozgó hidegfront halad át az ország felett a következő órákban; zivatarok alakulhatnak ki, narancsszintű riasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese, Csonka Tamás tájékoztatása szerint a hidegfront jelenleg a Dunántúl északi része felett tartózkodik, és a következő 4-6 órában áthalad az ország felett. A front mögött és előtt is kialakulhatnak viharos széllökéssel – akár 65-90 kilométeres óránkénti sebességgel – kísért zivatarok.

Nagyobb valószínűséggel az ország északi részében várható egy-egy heves zivatar is, 90-100 kilométer/órás széllökéssel és jégesővel. Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részét érintő narancsfokozatú riasztást adott ki.

A front mögötti zivatartól függetlenül is viharos – 60-80 kilométer/órás – lesz a szél még az esti órákig, utána gyorsan leáll, és reggelre – főleg az ország északi részében, ahol derült lesz az ég -, talajmenti fagyra kell számítani.

A narancsszínű riasztás a második legmagasabb fokozat. A zivatarokhoz társuló erős vihar – 90 kilométer/óra vagy nagy méretű jégeső – esetén a narancs- és a piros fokozatot az extrém jelenségek várt területi lefedettsége különbözteti meg. A narancsriasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatú riasztásnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik