Belföld

Kóka felrázná Gyurcsányt

A kormány és a miniszterelnök vessen véget a kormányzat dermedtségének, kezdje el Magyarország gazdasági bajainak felszámolását - mondta Kóka János a parlamentben. Dávid Ibolyának Kuncze Gáborral volt kisebb vitája.

Kóka János, az SZDSZ elnök-frakcióvezetője hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben arról is beszélt, hogy konszenzusos reformszerződésre van szükség a parlamenti pártok között.

Magyarország kátyúba került, de semmi oka arra, hogy tartósan ott is vesztegeljen. A Gyurcsány-féle reformstop nyomán kialakult koalíciós válság, az erre visszavezethető sorozatos nemzetközi leminősítések, a nemzetközi elemzők véleménye, a közgazdászszakma döntő többségének álláspontja, az OECD és egyéb nemzetközi szervezetek megállapításai álljanak össze egyetlen felkiáltójellé: a kormány és a miniszterelnök vessen véget a kormányzat dermedtségének, kezdje el Magyarország gazdasági bajainak felszámolását! – fogalmazott a liberális politikus.

Már nem barátkoznak (Fotó: MTI)

Már nem barátkoznak (Fotó: MTI)

Kóka János hozzátette: ha ebben nem mennek előre, akkor újabb megszorításokra lehet szükség ahhoz, hogy Magyarország növekedés nélkül is egyensúlyban legyen.

20 évvel ezelőtt

A frakcióvezető Magyarország mostani helyzetét Írország 20 évvel ezelőtti állapotához hasonlította, ahol egy társadalmi és gazdasági szerződés segített, mert a kormány és az ellenzék felismerte, hogy megállapodás híján Írország csak veszíthet.

Kóka János szerint Magyarországon hasonló eredményt hozhatna egy konszenzusos reformszerződés, azonban ezt nem az MSZP-nek és az SZDSZ-nek kell megkötni, hanem az öt parlamenti pártnak. Ezt a megjegyzést a liberális politikus a miniszterelnöknek címezte, azonban Gyurcsány Ferenc nem volt bent az ülésteremben, és a felszólalásra a kormány részéről senki nem is reagált.

Fele adó

Az SZDSZ elnöke közteherviselési reformot és még nagyobb szigorúságot javasolt a költségvetési hiány mérséklésében, a hitelesség erősítése, a kockázatok mérséklése, valamint a növekedés beindítása érdekében. Kóka János szerint meg kellene felezni az adófajták számát, csökkenteni az adóbürokráciát, és tovább bővíteni az adó- és járulékfizetők táborát, hogy többen fizessenek egyenként kevesebb adót, így összességében csökkenhet az adóteher.

Úgy vélte, hogy ennek a döntésnek csak nyertesei lesznek, nyer Magyarország, az adófizetők és a gazdaság szereplői, és a parlamenti pártok is. Kóka János azt mondta, ebből a programból leginkább az MSZP profitálhat, hiszen ha győzni akar 2010-ban, “lesz mire büszkének lenni”.

Örülne a Fidesz

A pártelnök hozzátette: egy ilyen programnak a Fidesz is örülhetne, mert az ellenzéki párt gazdaságpolitikusai tudják, hogy ez a helyes út, de mégsem nekik kell levezényelni az állami költségcsökkentés nehéz programját, “ráadásul a Fidesz felelős ellenzéki pártként tűnhet fel, és ha bízik a következő választás sikerében, akkor egy jobban működő országot vehet majd át”.

Kóka János megjegyezte: egy konszenzusos reformszerződéssel az MDF is győztesnek érezheti magát, hiszen a konzervatívoknak kedves az adócsökkentési program, ugyanakkor a liberális szavazók is elégedettek volnának.

Ibolya és Gábor

Kisebb szóváltás alakult ki Dávid Ibolya MDF-elnök és Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke között napirend előtt. A demokrata fórum elnöke nehezményezte, fenyegetésnek nevezte, hogy a liberális politikus korábban azt mondta, nyilvánosságra hozza jegyzeteit a kormányülésekről, míg Kuncze Gábor arra figyelmeztetett: nem helyes, ha valaki az SZDSZ-t akarja bűnbaknak kikiáltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik