Belföld

Gyurcsány nélkül alkudoznak

A miniszterelnök nem akar részt venni az MSZP és az SZDSZ közötti újabb egyeztetéseken. Információk szerint többek közt azért, hogy személyéről is lehessen egyeztetni.

A távirati iroda információi szerint a miniszterelnök, szocialista pártelnök vasárnap az MSZP elnökségének javaslatot tett arra, hogy miután a koalíció folytatásáról az SZDSZ már nem akar tárgyalni, a két párt egyeztessen arról, konkrétan milyen intézkedéseket támogatna ellenzékből a liberális párt. Erről a listáról – amelyre szintén javaslatot tett a miniszterelnök – már elkezdték a belső egyeztetést a szocialisták.

A kormányfő szerint jó megoldás lehet, hogy az MSZP választmánya és az SZDSZ országos tanácsa tárgyal egymással. Eszerint a két testület között napirendre kerülhet, hogy a liberálisok tisztújítása után egy új pártelnökkel akár újra koalíciót köthetnek a szocialisták – fogalmaztak a távirati irodának.

Gyurcsány Ferenc többek közt azért döntött úgy, hogy nem akar benne lenni a szocialista tárgyalódelegációban, mert ha egy esetleges új SZDSZ-vezetéssel köthető új koalíciónak őt is érintő személyi feltételi vannak, akkor erről is lehessen egyeztetni.

Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője a vasárnap késő estig tartó frakcióülés után azt mondta, az önálló kormányzáshoz meg kívánják teremteni a politikai és a parlamenti feltételeket, az SZDSZ-szel pedig olyan konzultációt kezdeményeznek, amely az együttműködést szélesebb körben készíti elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik