Belföld

Nincs egyezség a BKV-nál

Nem sikerült megállapodásra jutnia a BKV Zrt. vezetőségének és a szakszervezetek képviselőinek. Vasárnap újra tárgyalnak, de egyre valószínűbb a hétfői sztrájk.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a BKV Zrt. a módosított megállapodás tervezetben végül engedményeket tett: elállt a tavaly decemberben bejelentett 300 fős létszámleépítéstől, illetve vállalta, hogy a paraméterkönyv tervezetének végső kidolgozásába bevonja a szakszervezeteket is.

A szakszervezetek vasárnap reagálnak a munkáltató javaslatára – tette hozzá Nemes Gábor. A szakszervezetek képviselői szerint ugyanakkor nagyon kevés esély van arra, hogy vasárnap sikerül megegyezni a munkáltatóval.

Az esetleges hétfői, üzemkezdettől 13.00 óráig tartó munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről nem esett szó a szombati tárgyaláson.

A szakszervezeti ajánlat szerint hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig mintegy 100, az éjszakai menetrend szerint közlekedő autóbusz bonyolítaná a főváros forgalmát. A BKV alvállalkozóival (Észak-Pesten és Dél-Budán üzemeltetnek járatokat) együtt ez mintegy 10 százaléka a normális üzemnek.

A Metró, a HÉV, a trolibusz és a villamos nem közlekedne a sztrájk ideje alatt. A BKV Zrt. vezetése pénteken új ajánlatot nyújtott át a szakszervezetek képviselőinek, mely szerint a felszíni közlekedés esetében (troli, villamos, HÉV, autóbusz) csúcsidőszakban 50 százalék lenne az elégséges szolgáltatás elfogadható mértéke. Az ajánlatot a szakszervezetek képviselői elutasították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik