Belföld

Az SZDSZ Országos Tanácsa is a koalíció felbontása mellett

Az SZDSZ Országos Tanácsa a koalíció felmondását javasolja. A párt rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a szakítást végleg kimondhatják, április 27-re, a tisztújító gyűlést június 7-re hívják össze.

Az SZDSZ Országos Tanácsa szombati ülésén arra a döntésre jutott, hogy a koalícióból való kilépést javasolja a hónap végére tervezett küldöttgyűlésnek.

Az országos tanács is a szakítás mellett voksolt (Fotó: MTI)

Az országos tanács is a szakítás mellett voksolt (Fotó: MTI)

“Az SZDSZ Országos Tanácsa határozatot hozott arról, hogy összehívja a rendkívüli küldöttgyűlést, amelynek azt javasolja, hogy az SZDSZ vezető testületeinek döntésével összhangban, döntsön a küldöttgyűlés a koalícióból való kilépésről” – fogalmazott Gulyás József, az OT elnöke a Kóka János pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Gulyás József a szavazás részleteiről közölte: a testület 71 igen szavazattal, 1 nem és 9 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

Az ot döntött arról is, hogy április 27-én lesz a rendkívüli küldöttgyűlés, amelyen döntenek a kilépésről. A tisztújító küldöttgyűlés pedig várhatóan június 7-én lesz – mondta Gulyás József.

Kóka János hangsúlyozta: büszke, hogy az ot “bölcsen” odaállt az egyetlen lehetséges döntés, a koalícióból való kilépés mögé. Hangsúlyozta, hogy ebben a kormányban nem kívánnak szerepet vállalni, de “önálló liberális pártként konstruktív ellenzéki szerepre törekszenek”.

Kérdésre válaszolva – miszerint tudnak-e olyan szocialista miniszterelnök-jelöltet, akivel együtt kormányoznának – Kóka János azt mondta: támogatnak minden olyan döntés, amely segíti a konvergencia programot, a gazdasági növekedést és az ország versenyképességének javulását, de nem az SZDSZ dolga az, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről gondolkodjon. Kóka úgy fogalmazott, hogy a liberálisok ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden pozitív reformlépést támogatni fognak a parlamentben.

Gulyás József arról is beszámolt, hogy komoly mandátumvizsgálatot követően a tavalyi küldöttek döntenek majd a koalícióból való kilépésről április végén.

Kóka János a pártelnök legitimációjára vonatkozó kérdésre úgy fogalmazott: “ma a Magyar Nemzeten, a Hír Televízión és még néhány médián kívül senki nem veti fel az SZDSZ vezetése legitimációjának kérdését. Ilyen problémát tehát az SZDSZ nem tapint”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik