Belföld

Az SZDSZ Országos Tanácsa is a koalíció felbontása mellett

Az SZDSZ Országos Tanácsa a koalíció felmondását javasolja. A párt rendkívüli küldöttgyűlését, amelyen a szakítást végleg kimondhatják, április 27-re, a tisztújító gyűlést június 7-re hívják össze.

Az SZDSZ Országos Tanácsa szombati ülésén arra a döntésre jutott, hogy a koalícióból való kilépést javasolja a hónap végére tervezett küldöttgyűlésnek.

Az országos tanács is a szakítás mellett voksolt (Fotó: MTI)

Az országos tanács is a szakítás mellett voksolt (Fotó: MTI)

“Az SZDSZ Országos Tanácsa határozatot hozott arról, hogy összehívja a rendkívüli küldöttgyűlést, amelynek azt javasolja, hogy az SZDSZ vezető testületeinek döntésével összhangban, döntsön a küldöttgyűlés a koalícióból való kilépésről” – fogalmazott Gulyás József, az OT elnöke a Kóka János pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Gulyás József a szavazás részleteiről közölte: a testület 71 igen szavazattal, 1 nem és 9 tartózkodás mellett hozta meg döntését.

Az ot döntött arról is, hogy április 27-én lesz a rendkívüli küldöttgyűlés, amelyen döntenek a kilépésről. A tisztújító küldöttgyűlés pedig várhatóan június 7-én lesz – mondta Gulyás József.

Kóka János hangsúlyozta: büszke, hogy az ot “bölcsen” odaállt az egyetlen lehetséges döntés, a koalícióból való kilépés mögé. Hangsúlyozta, hogy ebben a kormányban nem kívánnak szerepet vállalni, de “önálló liberális pártként konstruktív ellenzéki szerepre törekszenek”.

Kérdésre válaszolva – miszerint tudnak-e olyan szocialista miniszterelnök-jelöltet, akivel együtt kormányoznának – Kóka János azt mondta: támogatnak minden olyan döntés, amely segíti a konvergencia programot, a gazdasági növekedést és az ország versenyképességének javulását, de nem az SZDSZ dolga az, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről gondolkodjon. Kóka úgy fogalmazott, hogy a liberálisok ahogy eddig is, úgy a jövőben is minden pozitív reformlépést támogatni fognak a parlamentben.

Gulyás József arról is beszámolt, hogy komoly mandátumvizsgálatot követően a tavalyi küldöttek döntenek majd a koalícióból való kilépésről április végén.

Kóka János a pártelnök legitimációjára vonatkozó kérdésre úgy fogalmazott: “ma a Magyar Nemzeten, a Hír Televízión és még néhány médián kívül senki nem veti fel az SZDSZ vezetése legitimációjának kérdését. Ilyen problémát tehát az SZDSZ nem tapint”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.