Belföld

Gyurcsány számít az MDF-re

Gyurcsány Ferenc nem tartja valószínűnek, hogy április 30 után az MSZP bármely más parlamenti párttal koalíciós tárgyalásokat kezdeményezzen. A miniszterelnök megmentené a koalíciót és csak akkor hajlandó lemondani, ha egy nála radikálisabb reformer lép a helyébe.

Gyurcsány Ferenc nem örül az SZDSZ döntésének, és jobban szeretné a koalíció fennmaradását. A miniszterelnök szerint a legnagyobb valószínűséggel egy nyitott egypárti szocialista kormány megalakulására van esély, amely mérsékelt, felelős reformpolitikát folytat – mondta a kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Az MDF és az SZDSZ is támogatja

„Mindig jobb ma egy veréb, mint holnap semmi. Jobb egy kis reform ma, mint holnap egy nagy, ami elbukik” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: jelenleg egy egypárti szocialista kormány megalakulásának van esélye, ám kiemelte, hogy az SZDSZ nem bontotta még fel a koalíciót, az MSZP tartja magát addig is a megállapodáshoz.

A megváltozott helyzetben egy mérsékelten erős reformpolitikát fog képviselni a kormány, amelyben a konvergenciaprogram megtartása lesz az elsődleges. Hangsúlyozta: az SZDSZ és az MDF is biztos támogatást nyújt majd ehhez.

Reform számokban

Gyurcsány beszédében elmondta: 3 millió család, 4 millió háztartás van Magyarországon. Ez 500 milliárdos kiigazítást igényel, ami növeli a háztartások kiadásait. Ilyen programot csak akkor lehetne megvalósítani, ha a legnagyobb pártok ebben egyetértenek és közösen szövetkeznek ennek végrehajtására. Ehhez azonban a miniszterelnök szerint nem elég a parlamenti többség, mert van egy parlamenten kívüli erő, ami ezt ellenzi.

Ha a nagyobbik ellenzéki párt adná a kormányt, akkor reformprogramot nem valósíthatna meg, hiszen vagy olyan programot csinál, ami ellentétben áll a választási programjával, vagy nem csinál semmit.

Nem akar előrehozott választásokat

A miniszterelnök hangsúlyozta: nem valószínű, hogy más párttal koalícióra lépne. Az általa képviseltnél radikálisabbra nyitott, egy kevésbé erőteljesre kevésbé. Hangsúlyozta: nem látszik ma Magyarországon, hogy a többi pártnak programja lenne a szociális-, az alkalmazotti vagy a nyugdíjrendszer átalakításáról. „Csak akkor lehet az előrehozott választást megfontolni, ha mindenki kiteríti a kártyáját” – fogalmazott Gyurcsány.

Véleménye szerint a Fidesz nagy népszerűségét reformellenességéből meríti. A reformellenességnek utat nyitni ugyanakkor politikai és történelmi felelőtlenség. Magyarország szempontjából az érdekes, hogy mit csinálnak, mit csinálnának. A kormányról ez tudható, de annak is ki kell derülni, hogy a legnagyobb ellenzéki pártnak mi a programja. Mert az országnak nem hatalmi dilemmái vannak, hanem hogy hol, milyen mély változásokra van szükség. Amíg erre nincs válasz, addig nem szabad előrehozott választásra gondolni – emelte ki a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: Magyarország számára érdektelen, hogyan hívják a miniszterelnököt, az a lényeg, hogy mit csinál, vagy mit csinálna.

A kormányfő arra a kérdésre, mi a garancia arra, hogy az MSZP nem kényszeríti őt bele egy választások előtti költekezésbe, azt válaszolta: garancia arra, hogy ez nem történik meg, az MSZP egészének erős meggyőződése, az elnökség ugyanezt képviselő álláspontja, és az is, hogy ez minden további politikai szereplésének feltétele.

Megmentené a koalíciót

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nem örül az SZDSZ döntésének. Szerinte a koalíció fennmaradása jobban szolgálná az ország érdekeit. Ez lényegesen több, mint a koalíciós vita.

Magyarországon nagyon mély szerkezeti átalakításra van szükség, radikálisan – 5-10 százalékkal – csökkenteni kellene a költségvetés kiadásait – ismerte el a miniszterelnök. Ezer-kétezer milliárdos tételekről van szó. Hozzátette: az ország lakossága egy ennél lényegesen kisebb teherátrendezésre is hevesen reagált; a tandíj és a vizitdíj csupán 1-2 tizedszázalékát tette ki az ország költségvetésének.

Reformpolitika a szükséges és lehetséges között

A reformpolitikának nem a szocialista párt az igazi ellenfele. Magyarországon lett egy vitathatatlanul erős reformellenes politikai és társadalmi bázis – fogalmazott a kormányfő. Mint elmondta, ennek a legnagyobb ellenzéki párt a legerősebb bázisa. „Az MSZP a szükséges és a lehetséges közötti reformpolitikát próbál megvalósítani” – véli Gyurcsány.

Az SZDSZ szerint ugyanis sokkal radikálisabb változásra volna szükség, míg a Fidesz semmilyen módosítást nem támogat. Gyurcsány úgy véli, a kérdés az, hogy meddig lehet elmenni, hogy a szükséges reformoknak a minimális társadalmi támogatást meg tudják szerezni.

Magyarország jövőjéről szól a válság

A miniszterelnök közölte: az elmúlt egy hétben megjelent, minden eddiginél nagyobb koalíciós feszültség nem személyi vagy hatalmi természetű. Ezek a viták alapvetően arról szólnak, hogy merre menjen Magyarország, milyen mélységű változásra van szükség, és minderre mennyire van lehetőség. Ezek a viták mindig kísérik a koalíciók életét, hiszen a pártok különböző programokat képviselnek – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Véleménye szerint természetes, hogy programjuk egy részét feladják. Hozzátette: az SZDSZ úgy látta, túl sokat kell feladni, ők sokkal több radikális változást szeretnének, mint amennyit a szocialisták lehetségesnek tartanak.

Mik okozzák az SZDSZ csalódását? – tette fel a kérdést. Válaszában elmondta: sérelmezik, hogy nem vezetik be az ingatlanadót, illetve hogy mérsékelték a szárnyvonalak bezárását, ezen kívül a pénztártörvény átalakításával sem értettek egyet.

Több NATO-tagállam, több barát

Gyurcsány Ferenc nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt a pénteken véget ért NATO-csúcs tapasztalatairól is. A magyar miniszterelnök kifejtette: a tagországoknak arányosabb felelősséget kell vállalniuk nemcsak tervezésben, ebben egyetértés van a szervezeten belül. Hozzátette: Magyarország hozzájárulását nagyra értékelik.

Az afganisztáni szerepvállalásunkkal kapcsolatban megerősítettük, hogy a kabuli repteret irányítjuk majd 40-50 fővel, az év második felében pedig két speciális műveleti egységet küldünk a területre. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 225 fő mellé újabb 80-100 főt telepítünk Afganisztánba.

A miniszterelnök elmondta, Magyarország a stabilitás legfontosabb eszközeként tekint a bővítésre, hiszen ez barátaink körének informális bővülését jelenti.

Hazánk sajnálattal figyelte, hogy a görög-macedón névvita nem tette lehetővé utóbbi felvételét a szervezetbe. Ám hangsúlyozta: olyan szöveget fogadtak el, hogy a névvita rendeződésével Macedónia azonnal beléphet. A rakétapajzsról szólva Gyurcsány elmondta, hogy az Magyarországot is védeni fogja.

Nem tartja aggályosnak a kedvezményes áramot

Gyurcsány Ferenc szerint nincs abban semmi szabálytalan, ha a Magyar Villamos Művek Zrt. üzletpolitikai megfontolásból a legnagyobb zsinórfogyasztóknak valamilyen egységes kedvezményt ad.

Kérdésre válaszolva – amely azt firtatta, tisztességesnek tartja-e a kormányfő, hogy az érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt. olcsóbban kapja az áramot, mint más nagyfogyasztók – úgy reagált, hogy ha a nyár végi leárazáson, akárcsak másoknak, neki is húsz százalékkal olcsóbban adják a fürdőnadrágot, akkor nem él vissza a miniszterelnöki befolyásával.

Mint mondta, az elmúlt években sokfajta vád érte őt, de megalapozottan soha egyszer sem merült fel, hogy cége érdekében vagy bármilyen módon beavatkozna az ügyekbe, privatizációról, támogatásokról akárcsak tárgyalt volna.
“Hozzám ilyen ügyekben nem lehet bejelentkezni, nem az a miniszterelnök vagyok, nem is leszek” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik